Skövde IK nådde inte kravet på 100 000 kronor i eget kapital, för att få elitlicens säsongen 2018-19. Men det blir trots allt spel i Hockeyettan 2018-19, sedan deras handlingsplan för hur de ska återställa och uppnå eget kapital nu godkänts av licensnämnden.

– Det är klart att det inte är något som vi gör lätt, utan det kräver stenhårt arbete, säger SIK:s ordförande Alexander Fornsjö.

Klubben behöver inte enbart nå ett positivt eget kapital för att kunna få elitlicens säsongen 2019-20, utan då krävs också ett positivt eget kapital på minst 200 000 kronor. I dag har klubben 152 000 i negativt eget kapital.

350 000 kronor ska in

Omkring 350 000 kronor måste alltså in till nästa års bokslut. Samtidigt som styrelsen ska planera exakt vad som kan göras, har Fornsjö påbörjat arbetet tillsammans med nya klubbchefen Anders Lundström.

– Dels har vi sänkt sportbudgeten med ungefär 30 procent, dels har vi stramat åt lite på det som går på materialsidan. Sedan får vi helt enkelt jobba med sponsorer och på eget håll med matcharrangemang, kringaktiviteter och den typen av saker. Vi kan inte bara titta på Billingehov utan vi får tänka om lite.

LÄS OCKSÅ: Elitlicensen kan vara i fara för SIK – men ligapampen positiv

Annons

Uppnås inte kraven säger reglerna att Skövde IK inte ska kunna ges dispens för elitlicensen 2019-20, eftersom att klubbarna från och med i år endast ska få ha ett så kallat kontrollår på en femårsperiod.

– Det är så de säger, och så sade de förra året också. Men då fick flera dispens ändå. Vi jobbar såklart och målet är att ordna licenskravet.

"Vi siktar på Allettan"

Även om klubben behöver spara pengar menar Fornsjö dock att den sportsliga kvaliteten inte ska bli särskilt lidande.

– Jag tror inte det. Det är bara att jämföra med Sveriges lag i fotbolls-VM. Det hade inte många stjärnor men laget går före jaget. Vi har en massa fina spelare av dem vi värvat, och spelare som kan överraska.

– Jag kan förstå om det med supporterögon kanske inte värvats den typen av spelare som man är van vid, utan vi har satsat på lite yngre och hungriga spelare. Vi siktar på Allettan, absolut.

Apropå supporterögon har Skövde IK:s säsongskortsförsäljning gått bra så här långt. Inte sedan allsvenska säsongen 2004-05 har klubben sålt så här många, vid den här tidpunkten på året. Fornsjö har inga exakta siffror på hur många kort det innebär, men är förstås nöjd.

– Det är roligt! Det är lite av en nystart i klubben som känns positiv. Jag tror många ser fram emot nästa säsong.