Fentanyldrogen såldes som nässpray av ett näthandelsföretag i Stockholmstrakten. Företaget drevs av två bröder, som i Södertörns tingsrätt dömdes till fem och ett halvt respektive fyra års fängelse för grovt vållande till annans död med mera. De dömdes även till att betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd samt 8,5 miljoner kronor i företagsbot.

Påminner om heroin

Fentanyl har enligt tingsrätten en effekt som påminner om heroin. Domstolen slog fast att preparaten har sålts i russyfte och inte i forskningsändamål, som den äldre av bröderna påstod. Bröderna har tvärtom insett att det fanns en risk att den som missbrukade drogen skulle kunna dö och de har varit likgiltiga inför den risken, anser tingsrätten.

Domen överklagades till Svea hovrätt. Åklagaren yrkade på hårdare straff medan bröderna, som nekade till brott, ville frikännas. I dag är sista rättegångsdagen i hovrätten och tidningen kommer att fortsätta rapportera om målet.

Fredrik, 26, köpte fentanyldrogen från ett nätföretag i Stockholmstrakten och dog av en överdos på ett behandlingshem i Mullsjö.

Beställde drogen till behandlingshemmet

Fredrik, 26, flyttade våren 2016 från ett låst LVM-hem till ett behandlingshem med öppenvård i Mullsjö. Boendes där beställde han akrylfentanyl i form av nässpray. Av allt att döma fick han kramper och andnöd efter att ha tagit drogen och avled nästan omedelbart. Fredriks pappa Tommy Jansson chockades av dödsbeskedet och berättar i en intervju med JP hur han i dag kämpar för att fler människor inte ska gå samma öde till mötes.

Annons

Relaterat: Nässpray kan rädda liv vid överdos av narkotika
Relaterat: Nu överklagas domarna i fentanylmålet
Relaterat: Mullsjöbon Fredrik föll offer för ’dödsdrogen’ – nu döms hans langare
Relaterat: Fredrik dog av överdos – nu riskerar langarna långa fängelsestraff
Relaterat: Efter överdosen — nu inleds rättegången mot langarna: ”Fredrik dog inte förgäves”