Under 80-talet var avslutningskvällen i Skövde en stor riskhelg vad gäller unga och alkohol. För många ungdomar var det första gången de testade alkohol. Det var fritidspersonalen som kom med idén om att erbjuda en aktivitet i samband med niornas skolavslutning. Detta för att skjuta upp alkoholdebuten, minska fylla och skadegörelse och framför allt erbjuda ungdomarna ett minnesvärt, roligt och drogfritt avslutningsfirande. År 1986 arrangerades det första avslutningsfirandet på Skara Sommarland.

Efter hand blev den lokala aktiviteten en regional aktivitet eftersom många ville samarbeta. 30 år senare lever det uppskattade initiativet fortfarande kvar. I dag samarbetar 21 kommuner i Västra Götaland för att gemensamt erbjuda elever i årskurs nio ett minnesvärt avslutningsfirande.

– Sista natten mé gänget har över åren bidragit till ett positivt och värdigt avslut på högstadiet och samtidigt minskat berusning och förstörelse i samband med skolavslutning bland elever i Västra Götaland. Att projektet nu blir ett IQ-projekt är jätteroligt för alla involverade och vi hoppas att det kan inspirera andra, säger Leif Norrström, fritidspedagog vid Stöpenskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

IQ är en idéburen aktör och ett fristående dotterbolag till Systembolaget, som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Ett IQ-projekt är ett bra exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar. Syftet med IQ-projekten är att sprida dem vidare som goda exempel så att fler kan göra mer. Sista natten me´ gänget blir nu IQ-projekt nummer 1270.

Annons

– Det här är ett exempel på hur man kan skjuta upp alkoholdebuten, minska fylla och skadegörelse och framför allt erbjuda ungdomar ett roligt avslutningsfirande. Ett fantastiskt exempel på hur en aktivitet kan göra skillnad. Ett positivt initiativ som jag hoppas att fler tar efter, säger Sara Dinwiddie, ansvarig för IQs nätverk.