Tidaholms SOK Sisu har producerat konstsnö för att möjliggöra skidåkning på Hellidsberget och under tiden det är skidsäsong så har föreningen satt upp tydliga markeringar och skyltar för att göra folk uppmärksamma på att inte gå i spår eller den snöbädd som ligger på konstsnöspåret. Undantaget är personalen på anläggningen som underhåller skidspåren.

— Det finns en tydligt markerad alternativ stig vid sidan av snön för att ta sig till parkeringen och Sisustugan om man kommer via de vanliga motionsslingorna, upplyser Kent Jansson.

Oförstående

Annons

Redan så här tidigt på säsongen har man stött på folk som struntat i avskärmningarna och som varit helt oförstående varför man inte ska gå i snön.

Det finns en anledning till att man inte vill ha fotgängare på snöbädden. Fotspår i mjuk snö fryser och blir gropar som kan vara svåra att passera med smala längdskidor. Groparna kan också orsaka stavbrott för skidåkarna.

När vädret är milt och omgivande ytor är smutsiga och leriga följer smutsen med skorna upp i snön och orsakar repor i skidornas underlag.

Absorberar värme

Mörk smuts som hamnar i den vita snön är en värmeledare som när solen kommer fram absorberar värme och smälter kringliggande snö. Skidsäsongen blir förkortat med ett antal dagar, kanske till och med veckor.

— Vi hoppas att man kan respektera att inte trampa i spåren, även när vi spårat övriga motionsspår när det finns natursnö.