Önskemål om en hjärtstartare i Sparbankshallen har förts fram under en längre tid. Tidaholmaren Katarina Schönning skrev i höstas ett medborgarförslag i frågan men fick inte något gehör från kultur- och fritidsnämnden som ansåg att hjärtstartaren på Hellidshemmet finns inom räckhåll.

Beslutet att inte införskaffa en hjärtstartare till Sparbankshallen fick flera att reagera. Bowlingprofilen Tony Andersson var en av dem som ifrågasatte nämndens beslut.

— Det kändes som ett konstigt resonemang, säger Tony, vars delning av VB:s artikel nådde vännen Maths Blyh, som arbetar på brandskyddsföretaget Cupola.

"Såg möjlighet att bidra"

När Cupola, som har sitt huvudkontor i Lidköping, fick nys om situationen valde de att agera. Företaget har nu skänkt en hjärtstartare värd cirka 20 000 kronor.

— Vi vill hjärtsäkra Sverige och här såg vi en möjlighet att vara med och bidra, säger Maths Blyh och Petter Björling på Cupola, som under tisdagen var på plats i Sparbankshallen med en hjärtstartare.

Hjärtstartaren skänks till HV Tidaholm och Fröjereds IF Innebandy - de två föreningar som utnyttjar hallen allra mest - men kommer att finnas tillgänglig för alla som vistas i lokalen.

— Vi tycker att det borde vara en självklarhet att ha en hjärtstartare i den här typen av lokaler. Tyvärr finns det många idrottshallar runt om i Sverige som saknar en, säger Maths och Petter.

Att ha en hjärtstartare nära till hands är en absolut nödvändighet om olyckan skulle vara framme.

— Man brukar säga att behandlingen ska påbörjas inom 180 sekunder.

Tackade och tog emot

Lennart Flarup från HVT och Roger Lundvold från Fröjereds IF Innebandy fanns med i Sparbankshallen på tisdagen för att ta emot den generösa gåvan. Även Katarina Schönning och representanter från Tidaholms kommun var på plats.

Alla uttryckte sin tacksamhet gentemot Cupola.

— Vi är jättetacksamma för den här gåvan. Förhoppningsvis behöver den inte komma till användning, säger Roger Lundvold, ordförande i FIF Innebandy.