Centerpartiet kommer att hålla vad som kallas förtroenderåd på lördag för att ta ställning i regeringsfrågan. Från Skaraborgs partidistrikt åker ordföranden Kent Folkesson från Lidköping och vice ordföranden Hans Johansson från Falköping.

Mötet har omgärdats med visst hemlighetsmakeri.

– Vi kommer att få all information när vi kommer dit. Vi vet inte ens var vi ska vara än, säger Kent Folkesson.

Kent Folkesson vill inte ta ställning till vilket samarbete Centerpartiet bör stödja innan han får information om förhandlingsresultaten.

– Det är möjligt att det på det här mötet finns två förslag. Det kan också vara så att det finns ett förslag, om det andra visat sig omöjligt och dörrarna är stängda. Det enda jag hoppas på är att det förhandlas under dygnets alla vakna timmar. Det finns ett medskick från kretsarna i Skaraborg: Inget omval, se till att få en lösning på det här, säger Kent Folkesson.

Centerpartiet har varit framgångsrikt i valet 2018 och är ingår i styret i de flesta av Skaraborgs kommuner.

– Har man varit mitt i smeten för fyra månader sedan vill man inte lägga den energin igen. Idag är vi igång och jobbar i kommunerna, säger Kent Folkesson.

Enligt Kent Folkesson finns det bland partiets företrädare i kommunerna en pragmatisk inställning där man mindre ser till färg på statsministern och mer till att en regering bildas utan omval och att partiet i den får genomslag för sin politik.

Annons

Inom Liberalerna, som ska ha partiråd på söndag i samma ärende, finns det olika uppfattningar kring vilken statsministerkandidat som bör stödjas. Flera liberala politiker har öppet tagit ställning för den ena eller andra sidan.

En av de som sitter i partirådet är Pär Johnson (L) som är ordförande i Liberalerna Skaraborg. Han förespråkade innan jul att Liberalerna skulle släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister, men att Liberalerna skulle göra det i opposition utan att ingå i en regering.

Regionrådet Jonas Andersson, som även sitter i partistyrelsen, lutar åt ett samarbete åt Socialdemokraterna, enligt en intervju i Göteborgs-posten.

– En del pratar om att det är som att välja mellan pest och kolera, men jag tycker snarare att det är som att välja mellan pest och dammallergi. Socialdemokraterna är inte det hotet mot den liberala demokratin som Sverigedemokraterna är, säger han till Göteborgs-posten.

För att få majoritet i riksdagen i till exempel en budgetomröstning skulle det räcka med ett samarbete mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om detta stöds av Vänsterpartiet. Dessa fyra partier har idag 175 mandat, vilket är precis vad som krävs för att få majoritet i riksdagen.

Kent Folkesson (C) ser fördelar i att ha Liberalerna på samma sida i politiken.

– Vi är ju två partier. De får ta sina beslut. Sedan är det naturligtvis bra om två mittenpartier drar åt samma håll, säger Kent Folkesson.

Val