13.4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier ingår i det som har fått namnet Paradisläckan, eller Paradise Papers. 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. I Sverige ingår Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT i samarbetet.

I granskningen har det framkommit att några av världens absolut mäktigaste personer och företag via avancerad skatteplanering undviker att betala skatt. I Sverige är det mest uppmärksammade fallet Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling som betalar skatt i Malta och Luxemburg i stället för i Sverige.

Kallas "Konkurskungen"

Annons

Den kanske allra mäktigaste personen som är i luppen i Paradisläckan är Wilbur Ross, handelsminister i president Donalds Trumps regering i USA. Affärsmannen från New York har specialiserat sig på att köpa upp krisande företag, rekonstruera dem och göra storvinster genom att sälja dem.

Wilbur Ross som har fått smeknamnet "Konkurskungen" har blivit en av USA:s rikaste personer, med en förmögenhet på runt 2,5 miljarder dollar. I Paradisläckan har det avslöjats att Wilbur Ross gör affärer med personer i ryske presidenten Vladimir Putins inre krets.

Stor arbetsgivare

År 2000 grundade Wilbur Ross bolaget WL Ross Group. Ett av alla företag som bolaget äger runt om i världen är IAC, som bland annat bedriver verksamhet i Skara. Företaget som tillverkar plastdetaljer till bilinredningar, med kunder som Volvo Cars, Volvo Trucks och Scania, är en av Skaras största tillverkningsfirma med över 400 anställda.

Enligt Paradisläckan har WL Ross Group under åren flyttat över allt flera av sina bolag till skatteparadis, många av dem till Caymanöarna i Västindien.