Listan på Sveriges miljardärer har sammanställts av tidningen Veckans Affärer.

Fakta: De tio rikaste svenskarna

Namn, bostadsort, företag, förmögenhet i miljarder kronor

1. Ingvar Kamprad, Älmhult, Ikea, 665..

Fakta: De tio rikaste svenskarna

Namn, bostadsort, företag, förmögenhet i miljarder kronor

1. Ingvar Kamprad, Älmhult, Ikea, 665

2. Stefan Persson, Djursholm, Hennes & Mauritz, 208

3. Hans Rausing, Sussex (England), Tetra Laval, 102

4. Jörn Rausing, Surrey (England), Tetra Laval, 57

5. Antonia Ax:son Johnson, Upplands Väsby, Axel Johnson, 55

6. Melker Schörling, Stockholm, Securitas, 55

7. Finn Rausing, Stockholm, Tetra Laval, 54

8. Kirsten Rausing, Suffolk (England), Tetra Laval, 54

9. Fredrik Paulsen, Lausanne (Schweiz), Ferring, 53

10. Ane Uggla, Stockholm, AP Möller Maersk, 47

Källa: Veckans Affärer

Annons

Karl-Johan Blank från Skara hamnar på 40:e plats på listan med en förmögenhet på 6 miljarder kronor. Karl-Johan Blank fick ärva en stor del av aktierna i Jula efter fadern Lars-Göran Blank som avled 2014. Lars-Göran Blank var den som grundade Jula. Efter faderns död uppstod en tvist om arvet mellan Karl-Johan Blank och hans två systrar Marianne och Ann-Louise. Under 2015 nådde syskonen en förlikning.

Biskopen i Skara stift, Åke Bonnier, återfinns på 108:e plats på listan med en förmögenhet på 1,9 miljarder kronor. Åke Bonnier är en av delägarna i tidnings- och förlagskoncernen Bonniers. Flera av hans släktingar finns också med på listan över miljardärerna.

Det är knappast någon överraskning att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är Sveriges rikaste person. Han har toppat samma lista i många år. Med en förmögenhet på 655 miljarder kronor är han överlägsen etta. Tvåan på listan, Stefan Persson från klädkedjan Hennes & Mauritz, har en förmögenhet på 208 miljarder kronor.

Veckans Affärer listar årligen Sveriges miljardärer. Så här såg listan ut förra året. Under 2016 har ytterligare 22 svenskar kunnat titulera sig som miljardärer. Veckans Affärer konstaterar att de 178 miljardärerna tillsammans har tillgångar på 2 076 miljarder kronor vilket är mer än dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget.