Efter tio år med pris för Bästa bipacksedel tar Apotekarsocieteten ett steg framåt och utvecklar detta till pris för ”Bästa patientinformation”.

FAKTA: Bästa patientinformation

Avsikten är att synliggöra inte bara bipacksedeln utan även andra stödjande åtgärder som til..

FAKTA: Bästa patientinformation

Avsikten är att synliggöra inte bara bipacksedeln utan även andra stödjande åtgärder som till exempel digitala lösningar i form av appar, webbsajter med mera som görs för att stärka patientens förståelse för sin läkemedelsbehandling – och uppnå god effekt och säkerhet. Exempel på bidrag kan vara digitala lösningar i form av appar och webbsajter som stärker patientens förståelse för sin läkemedelsbehandling.

Annons

En av de tre nominerade till priset är KOL-teamet -Skaraborgs Sjukhus, Skövde för patientcentrerad patientutbildning på internet. Beskrivningen av arbetet ser ut så här:

För att öka tillgängligheten till egenvård och stärka den jämlika vården har KOL-teamet tillsammans med personer med KOL skapat KOLinfo, en patientcentrerad patientutbildning på internet, i linje med Socialstyrelsens nya riktlinjer kring Astma och KOL. Här får personer med KOL och deras närstående steg för steg information om sin sjukdom KOL, behandling och råd som kan underlätta vardagen, via videor, bilder och text. Vi har videor kring bland annat inhalationsteknik, fysisk aktivitet, nutrition, sväljproblem, förebygga infektioner, munvård och att sluta röka. På många sidor finns dessutom länkar till 1177 Vårdguiden.

– Nu får vi hålla tummarna för att detta bär hela vägen fram till förstapriset. Men det känns hedersamt bara att bli nominerad, säger Margaretha Lundin.

De övriga två nominerade är Patientbroschyr om möjlighet att få hjälp med sexuella problem vid behandling av njurcancer, Sahgrenska sjukhuset samt Eliquis – information och stöd under hela patientresanB ristol-Myers Squibb och Pfizer.