Tre dagar efter valet konstaterar Johan Ask att han är på väg att andas ut efter en oerhört intensiv period. Och tillbakagången till trots är han ändå nöjd med partiets insats i valrörelsen.

LÄS MER: Katarina Jonsson om de kommande fyra åren vid makten

– Jag är jättestolt för den valrörelse vi har gjort här och över alla medlemmar som slet jättehårt. Och jag är djupt tacksam över alla som röstade på oss, säger Ask.

Han påpekar vidare att partiet nästan alltid följt siffrorna på riksnivå och att han därför inte är direkt förvånad över resultatet. Dessutom är läget i Skövde speciellt påpekar han, med en lång tradition av borgerligt majoritets- eller minoritetsstyre.

– Vi utmanar en borgerlighet som suttit i makten oavbrutet sedan 1972. För ett oppositionsparti är det en otacksam situation, men det innebär inte att vi ger upp, utan vi ska försöka ännu hårdare nu. Vi kommer att ha fyra år på oss inför nästa val och vi kommer att göra allt för att ta makten nästa gång.

Annons

Rollen som oppositionsråd är ny för Johan Ask, men han har jobba med politik på heltid även tidigare, då han varit arvoderad politiker både på kommunal nivå och i regionen.

Hur tänker du jobba på din nya position? Finns det någon given mall att jobba utifrån?

– Nej, det finns det inte, men i stora drag kommer jag att fortsätta som hittills. Jag kommer att vara ute i samhället och prata med folk, det är min huvuduppgift. Sen är det givetvis många möten som följer med uppdraget.

Som oppositionsråd ska han också gå i bräschen för den socialdemokratiska politiken i den borgerligt styrda kommunen.

I valrörelsen har socialdemokraternas främsta fråga handlat om att skolan måste få bättre resurser och att man vill höja skatten för att klara av de tuffare tider som väntar framöver.

– Skolan var vår stora fråga. Den kommer vi fortsätta att driva. Skolan är ett av de viktigaste uppdragen vi har och skolans uppgift är inte bara att förse barnen med kunskap utan de har också ett demokratiskt uppdrag. Och i sken av valresultatet är det kanske inte det minst viktiga, säger Ask.

Men att gå till val med att höja skatten var uppenbarligen inget som attraherade väljarna?

– Nej, det är väl ganska kontroversiellt. Men vi är ärliga och talar om att vi måste höja skatten och vi är ärliga och talar om vad det ska gå till. Det finns andra sätt att bedriva politik, men jag är inte beredd att göra på det sättet.

– Den regerande alliansen har lagt en budget som är underfinansierad med 100 miljoner för perioden 2019-21. Så vi kommer att stå inför många tuffa beslut. Jag är beredd att sätta några spänn på att det kommer en skattehöjning under mandatperioden, för annars får man inte ihop det.

Skolfrågor ligger Johan Ask och socialdemokraterna varmt om hjärtat och kommer att bli ett av partiets fokusområden under mandatperioden.

Under valrörelsen fortsatte S även att rikta kritik mot delar av Billingeprojektet. Utfallet av valet får tolkas som att en majoritet av Skövdeborna tycker att det ska genomföras i den form som är beslutad. Frågan är då om S ändå kommer att driva frågan vidare?

– Det beror på. Till att börja med ska vi se om vattendomen går igenom. Det är fortfarande väldigt många osäkra faktorer i den delen av projektet, så vi kommer att laga efter läge och se hur det ser ut.

– Sen är det så att man ska ha djup respekt för demokratin. Har en majoritet i fullmäktige skrivit på avtalet, även om SD har skrivit på och sedan ändrat sig lite i efterhand avseende gondolliften, så är det klart att vi ska leva upp till avtalets intentioner, under förutsättning att hotellet gör det också.

Kommunalrådet Katarina Jonsson har tyckt att det var en ovanligt hård ton i debatten under valrörelsen. Vad är din uppfattning?

– Jag tycker det är en konstig reaktion, men tror att det är en konsekvens av att det varit ett så långt borgerligt maktinnehav. Man betraktar oppositionspolitik som något skadligt, men det är det inte.

– Oppositionspolitik är en förutsättning för att ha en fungerande demokrati. Att man stöter och blöter förslag och kommer fram till det man tycker är bäst. Så funkar det.

Känns det som den borgerliga alliansen är rädda för oppositionen nu då eller?

– Jag tror inte de är rädda, men jag tror den valrörelse vi körde nu var lite ny för dem. Vi gick fram tufft och hade ett tydligt alternativ. Så har det inte alltid sett ut alla gånger, så de fick anpassa sig till en ny verklighet och det kan vara besvärligt.

Johan Ask understryker vidare att han är mycket noga med att hålla isär sak och person och påpekar att han kan vara jättetuff i en debatt, men att han därefter kan sitta och käka lunch med den han debatterat med.

– Så måste det fungera i en kommun. Och det var faktiskt Tord Gustafsson (M) som sa det till mig när jag började: ”Det enda du behöver komma ihåg är att håll isär sak och person så kommer det att gå bra för dig.”

– Så jag går inte omkring och är förbannad på enskilda personer, utan jag säger vad jag tycker och driver den politik som vi kommit överens om att göra inom partiet.

Under tiden som intervjun pågår jobbar fotografen Janne med att ta porträttbilder på Johan. Vid upprepade tillfällen vädjar han om att Janne ska försöka få bilder på honom där han ler och konstaterar att han inte sällan får gliringar för att han har ett stenansikte.

Är det så du uppfattas?

– Jag kan nog uppfattas som lite sträv. Men det säger människor som inte känner mig, egentligen är jag en riktig mjukis.

Är det en nackdel i politiken att folk har den bilden av dig?

– Det kan jag inte spekulera i, jag är som jag är. Men sen tror jag ärligt talat att min röst har med det att göra också. Det finns rätt mycket forskning som visar att har du en djup röst så uppfattas man som mer auktoritär. Men det är inget jag kan göra något åt, jag har den röst jag har.

– Sen är det så att tycker jag något så säger jag det. Jag vill inte säga att jag är stridbar, men är inte rädd för konfrontation, säger Johan Ask, socialdemokraternas nya oppositionsråd i Skövde från årsskiftet.

Val