Skövde har ansökt om att få arrangera SM-veckan vintern 2023 eller 2024. Utifrån de ansökningar som kom in gör nu Riksidrottsförbundet och Sveriges Television platsbesök på ett antal orter.

– Vi var i Skövde under hela tisdagen och kikade på förutsättningarna, säger Riksidrottsförbundets Per Bergljung, som är evenemangsansvarig.

– SM-veckan är ju ett ganska stort evenemang med lite olika utformning på sommar- och vintertävlingarna. På vintern är längdskidor huvudidrotten och en förutsättning för att man ska kunna härbärgera en sådan här tävling.

Under tisdagen visades de runt på de arenor som skulle vara möjliga att använda. Besöket startade på Billingen för att sedan gå vidare till Billingehov, Motorstadion och Arena Skövde.

– I samråd med Skidförbundet kontrollerar vi att förutsättningarna uppfylls för att hålla tävlingarna. Det är ju en elittävling som man ska klara av att genomföra.

Man har bland annat tittat på möjligheterna att hålla tävlingar i freestyle, ski-cross och rally.

– Det är de lite nyare grenarna som tillkommit och vi tittade på evenemangsområdena för detta, och även för de inomhusbaserade sporterna, till exempel curling.

– Vi tar också i beaktande hur van värdstaden är att hantera större idrottsevenemang, om man har en organisation som kan klara av det på ett bra sätt.

– Vi är väldigt nöjda med besöket och har fått en bra bild för hur Skövde skulle kunna stå värd för en SM-vecka. Sen sker det ju naturligtvis i konkurrens med övriga orter.

Annons

Tillsammans med representanter för Sveriges Television ska man nu ta alla faktorer i beaktande och hoppas komma med ett svar under vecka 14.

– Det är en lång process, men vi ska definitivt komma med ett beslut i vår.

Vid årets SM-vecka, som hölls i Sundsvall, deltog 24 sporter: Alpinrodel, Alpint (parallellslalom), Badminton, Boule, Bowling, Brottning, Crosskart, Cykeltrial, Danssport, Draghundsport, Dragkamp (individuell), Freeskiing (big air), Längdskidor, Radiostyrd bilsport, Rallycross, Rallysprint, Rullstolsrugby, Skicross, Snowboard (big air), Softboll, Stadioncross (snöskoter), Styrkelyft (lag), Virtuell bilsport, X-trial.

Är det samma sportgrenar varje år?

– Nej, det kan ändras. Det brukar vara mellan 15 och 27 stycken, och det är varje idrotts eget förbund som får ansöka om att vara med.

Ungefär ett år före tävlingarna blir det klart vilka sporter som ska vara med.

En sådan sport som alpinrodel, kan man ha de tävlingarna i Skövde?

– Ja, det tror jag definitivt, med de förutsättningar som visades upp.

SM-veckan ska vara en blandning av stora, etablerade sporter, och mindre grenar som för en mer undanskymd tillvaro.

– Målet är att visa upp bredden på svensk idrott och Skövde har visat väldigt goda förutsättningar inom de här evenemangsområdena och har möjlighet att samla flera idrotter på ett och samma ställe.

– Man verkar också ha en organisation som klarar av större arrangemang. Det är min bedömning, säger Per Bergljung.