Gabriella Karlén och Karl Esplund är elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kavelbro. De är på väg till Stockholm med sin lärare Joakim Funk. Redan i morgon börjar förberedelserna inför Nobelmiddagen på måndag.

De ska tillsammans med Sveriges kockelit färdigställa en trerättersmeny värdig en kung. Det väntas 1 350 gäster.

– Vi kommer att göra cirka 1 500 portioner av varje rätt, från förrätt till dessert. Man gör alltid några extra så det finns marginaler. Det är extremt noga och bara perfekta tallrikar skickas ut, säger Joakim Funk.

Varje år tar skolan ut ett fåtal kandidater från de som sökt till utmaningen att laga mat till nobelfesten.

– Det brukar vara andra- och treårselever som får ansöka, förklarar Joakim Funk.

"Det är en fjäder i hatten för skolan och för mig som lärare en utmärkt fortbildning." säger lärare Joakim Funk.

Kandidaterna måste leva upp till ett antal kriterier för att ha en chans att komma med. Bland annat god närvaro, god social kompetens, bra betyg från de praktiska kurserna och uthållighet.

Träningen har bland annat bestått i att laga mat till en bankett för 40 personer.

Och du har förstås drillat dem likt Gordon Ramsay? Högljutt och aggressivt?

– Nej, det är ingen som kör den stilen, även om det kan hetta till när all mat ska ut, säger Joakim Funk.

Totalt kommer det vara ett 40–tal kockar som ska lagar maten till Nobelmiddagen, bland dem minst en nybliven världsmästare, nämligen Jimmi Eriksson.

Annons

Förrätten och varmrätten kommer att vara komponerad av Tom Sjöstedt och desserten av Daniel Roos. Precis som förra året. Köksmästare är Gunnar Eriksson, som basar för köket i Stockholms stadshus.

– Exakt vilka moment vi ska få göra vet vi inte ännu. Men vi kommer att få jobba med en förrätt och en varmrätt.

Menyn är hemlig än så länge och det råder tystnadsplikt.

Gabriella Karlén var med redan förra året och lagade mat till Nobelmiddagen, för Karl Esplund är det första gången.

– Det är lite pirrigt, men det kommer bli en häftig upplevelse, säger Karl.

Både han och Gabriella anser att en Nobelmiddag gör sig fint på CV:n. Och båda är i princip redan garanterade jobb efter studierna.

– De kommer att ha jobb, slår Joakim Funk fast.

Kavelbro har lång erfarenhet av Nobelfesten. Skolan har varit med sedan 2007 och deltagit med elever.

– Det är en fjäder i hatten för skolan och för mig som lärare en utmärkt fortbildning. Man får vässa sin matlagningsteknik, träffa eliten bland kockar och köksmästaren Gunnar Eriksson. Han kommer förresten hit i januari och då ska vi laga 2018 års Nobelmiddag på skolan, säger Joakim Funk.

Mat