Göran har lagt ner mycket arbete på att få fram uppgifter om vad som hände i Börstig socken i slutet på 1800-talet. Och vilka som var inblandade.

Ett tag var han övertygad om att hustruns mormor var släkt med den en kvinna, som enligt Falköpings Tidning (FT) den 11 januari 1896 hade blivit skjuten i sin stuga.

I stugan i skogen bodde en den 79-åriga änkan Maria "Maja" Ericsdotter Klej med sin son Per Efraim samt två barnbarn och deras fars styvfar. Mitt i natten hemsöktes stugan av ett beväpnat och starkt berusat gäng. Ett skott avlossades, som träffade änkan så illa att hon avled. De övriga flydde ut ur stugan genom en bakdörr och möttes då av eldflammor från ett vedskjul som stuckits i brand. Stugan brann senare ner till grunden.

Misstag

33-årige Anders Johan Persson i Vintorp misstänktes vara anstiftaren till dådet. Han hade fått med sig några män, 39, 23 och 20 år gamla samt den blott 15-årige pojken Henning Berggren ifrån Mussla, samtliga berusade. Den sistnämnde var den som avlossade det dödande skottet.

Annons

Tre av de fem männen försvann spårlöst. Efter några dagar anmäler sig Anders Johan Persson och förklarar sig vara helt oskyldig. Han blev dock häktad för rannsakning inför Vartofta häradsrätt. När Henning Berggren påträffades blev han häktad och förpassad till länshäktet i Mariestad.

Det framkom att det var ett misstag att änkan blev dödsskjuten. Det som orsakade illdådet var Anders Johan Perssons mångåriga hat mot änkans inneboende barnbarn Oskar Johansson, som av Persson beskrivs som en skräck för hela orten.

Ättlingar besöker Falköping

Henning Berggren erkände sig skyldig till mord och mordbrand och dömdes till 4,5 års fängelse vid Nya varvet i Göteborg. Där skötte han sig föredömligt med toppbetyg i uppförande och hade utbildat sig till både skomakare och bagare, Han gifte sig och bildade familj i Göteborg.

Anders Johan Persson kunde inte bindas till brottet och frikändes. Han emigrerade till USA. Efter en tid kom hans hustru Hilda och deras två barn och familjen var återförenad. Anders Johan Persson bytte namn till Andrew John Larson. I USA levde han ett respektabelt liv och har till och med en gata, Larson Road, uppkallad efter sig i Michigan.

När Larsons hustru Hilda avled, fann efterlevande en bunt papper och tidningsartiklar om vad som försiggått i Börstig. Barnen, en son och två döttrar, brände upp allt.

- De ville inte tro att deras snälla pappa hade varit med om allt detta, säger Göran.

Visar runt

Om drygt en vecka kommer Larsons barnbarn, Gary Larson och Joan McConnon till Falköping, där de vill träffa släktingar och besöka de platser där deras farfar har varit verksam. De ska träffa Alfvén, som ska visa dem runt och berätta om deras svenska anförvanter.

Förmodligen har ovanstående fortfarande varit glömt om inte Alfvén av misstag hade sökt på fel anförvant i sin släktforskning.

- Det misstaget beror på att en person försetts med fel födelsedatum i kyrkböckerna, säger han.

En dag får han ett brev i e-posten med ett påpekande om att det blivit fel i ett släktträd. Det kontrolleras och Alfvén får nysta upp en annan tråd, som leder rätt i släktforskningen.

På köpet har han fått kontakt med efterlevande till Anders Johan Persson, sedermera Andrew John Larson, vars barnbarn inom kort kommer till Falköping för att hitta sina rötter.