Nu har 19-åringen åtalats misstänkt för misshandel.

Det var i mitten av januari i år som plutonen från Trängregementet var ute på övning.

19-åringens gruppchef har i förhör berättat att han fått direktiv från sina överordnade att soldaterna inte fick ha öronlapparna nerfällda på mössan.

– Jag hade sagt till soldaterna flera gånger innan, men de lyssnade inte.

Det var då han bestämde sig för att gå fram till två av soldaterna. Han drog av mössan på den ena och när han skulle ta tag i den andres mössa, sög denne tag i hans krage och skrek: Nu lägger du av, skärp dig!

Soldaten som stod närmast 19-åringen blev vittne till hela händelseförloppet. Han har berättat att det var kallt ute och att det "Spösnöade".

– Vi hade mössorna på oss trots att vi inte fick det. De "riktiga befälen" hade sett det och inget sagt, så vi fortsatte ha dem på oss, säger soldaten.

När gruppchefen kom fram till dem och sa, på ett hetsigt sätt, att "ta av dig mössan", så vägrade 19-åringen, som beskrivs som stor och stark.

Han sa något i stil med att "det får vara nog nu" och tog tag i gruppchefens krage och gav honom ett hårt knytnävsslag i ansiktet över ögat.

Gruppchefen föll till marken och blev liggande en stund. Senare konstaterades det att han fått en lätt hjärnskakning.

– Han är i vanliga fall lugn och har aldrig bråkat tidigare. Kanske har han upplevt att han blivit särbehandlad, att han fått göra skituppgifterna. Anledningen till slaget är förmodligen en bagatell som blivit stor, har vittnet berättat.

Annons

19-åringen har erkänt att han slagit sin gruppchef i ansiktet.

– En av våra gruppchefer hade öronlapparna nedfällda för att det var så kallt och därför trodde jag det var okej. Ingen hade sagt något tidigare, inte ens officerarna. När han kom fram till mig för att dra av mig mössan sa jag: Nu räcker det och så knuffade jag till honom. Sen tog jag tag i hans krage och sa: Hör du inte vad jag säger, det räcker!

Därefter slog han till gruppchefen i ansiktet med knuten näve.

19-åringen har idag slutat hos militären.