I ”snicken” jobbar sju personer nästan dagligen. En stor del av tiden ägnas åt att sätta ihop fågelholkar som sedan säljs ute i detaljhandeln, och det brukar bli drygt 10 000 varje år. Men man åtar sig även andra jobb, som att bygga staket, skylta i butiker, klippa gräs och mycket annat. Ja, de är en liten fixargrupp säger Kenneth Töreland, som är ansvarig för ”snicken”.

Trött på fågelholkar

Det är prestigelöst, de tillåts göra fel och det är ingen som gör någon stor sak när man gör fel. Dessutom har de roligt tillsammans, men det gänget tycker är allra bäst, är att de faktiskt får välja vad de vill göra också.

– Ja, för i bland blir man ju lite trött på fågelholkar, säger Andreas Wisenius.

Då passar Göran kanske på att måla ännu en traktor, Kim snidar smörknivar och Daniel Bodén gör som Emil. Han täljer en trägubbe. Hans intresse för att tälja i trä väcktes redan som liten grabb, men senare i livet har han gått kurser för att lära sig mer.

– Min mormor bodde granne med en man som täljde trägubbar.

Bildt och Palme

De flesta trägubbarna skapar han helt fritt från fantasin, men han har även snidat fram Olof Palme, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och medlemmarna i bandet Kiss.

– Jag har nog gjort 100-150 gubbar, tror Daniel.

– Allihop är så kreativa, säger Kenneth nöjt.

Ja, även de som arbetar i ”snicken” är nöjda. Så nöjda att ”snicken” i år blev den bästa dagliga verksamheten i den nationella brukarundersökningen. Ja, i hela landet alltså.

Annons

– Förra året blev vi ”bara” tvåa, säger Kenneth med ett leende.

Förklaringen är att ”snicken” är den enda kommunala dagliga verksamheten i Värnamo kommun som deltagit i brukarundersökningen, och eftersom de är hundra procent nöjda så blir det resultatet för hela Värnamo kommun.

Enligt Rigmor Åstrand Broberg på omsorgsförvaltningen blir det troligtvis skillnad när nästa resultat presenteras eftersom man i år kommer att fråga samtliga som ingår i daglig verksamhet i Värnamo kommuns regi, men tills den undersökningen är klar så är fortfarande ”snicken” bäst i landet.