Det var natten mellan 15 och 16 januari som larmet gick i Ica Kvantum i Tidaholm. När väktare kom till platsen upptäckte han hur någon rörde sig inne i butiken.

Väktaren som kom till platsen kan i sin rapport notera att han inte var först på platsen, det var hemtjänsten i Tidaholm. Det var också de som hade larmat polisen.

- När larmet går tänds lampan i butiken, det blinkar och tjuter. De var nyfikna, säger väktaren.

Det visade sig att mannen låst in sig på toaletten när personalen stängde och somnat. När den uppenbart påverkade mannen gav sig ut från sin gömsle gick larmet. När det larmade som mest började mannen lägga upp varor på kassabandet, till synes omedveten om det tjutande larmet.

- Han gjorde ett yrvaket och förvirrat intryck, uppger polismannen som var först på plats.

Mannen, i sena 20-årsåldern och hemmahörande i Skövde, bar skyddsväst och hade en större svart väska.

- Jag frågade vad han gjorde där och han svarade, uppenbart påverkad, att han blivit inlåst på toaletten.

Annons

På en övervakningsfilm har polisen kunnat följa hur mannen kommit till butiken vid 21-tiden på söndagskvällen, hur han lämnar butiken för att sedan återvända och gå mot toaletten.

01.30 dyker mannen upp igen, då är han ensam och larmet går igång. På filmen ses hur han försöker gå ut genom dörrarna, och förvånat upptäcker att de är låsta. Han vinkar till väktaren som vid detta laget kommit till platsen, av allt att döma med tanke att på så sätt bli utsläppt.

01.49 går han till kassan och lägger upp varor på kassabandet. Klockan är 02.24 när väktare och polis kommer in i lokalen.

När polisen grep mannen hittades ett avsågat hagelgevär och patroner. På sig hade han också pepparsprej och olika narkotiska preparat. Senare provtagning visar att han vid tillfället var påverkad av amfetamin och cannabis.

Nu åtalas han för grovt vapenbrott, vapenbrott samt flera fall av ringa narkotikabrott.

I förhör berättar skövdebon att han tagit sig till Tidaholm för att erbjuda "en kompis" geväret, men har inte velat uppge vad den eventuelle vapenköparen heter.

- Jag skaffade det för några dagar sedan, i södra Sverige. Jag har aldrig använt det.

Enligt skövdebon finns det en hotbild mot honom, och han skaffade sig vapnet som självförsvar. Av samma anledning bar han skyddsväst vid tillfället.

Av natten på toaletten och det som hände sedan säger skövdebon, som suttit häktad sedan samma morgon, att han inte minns mycket.

- Jag var mycket påverkad och har minnesluckor om hela händelseförloppet.

Någon förklaring till hur han tänkte när han la upp varor på bandet trots att larmet tjuter för fullt har han därför inte kunna lämna.

TV: Hör Ica-handlaren efter gevärsmannens intrång