STCC är givetvis kungaklassen under helgen, men det tävlas även i de båda rallycrossklasserna Supercar Lites och Supercar Nordic samt i racingklasserna Porsche Carrera cup, Formula STCC nordic och Clio cup.

På lördagsmorgonen var det de båda rallycrossklasserna som var först ut på banan med två fria träningar och efterföljande första kvalomgångar. Därefter följde tester i Clio cup, två STCC-test, Formula STCC och Porsche Carrera cup innan eftermiddagen fortsätter med kval i de olika klasserna.

I Supercar Lites finns också en av tre lokala förare som kör under helgen i form av Santosh Berggren, som gör comeback i rallycrossammanhang med en intressant backup i form av Kenneth och Kevin Hansen.

Santosh har köpt Kevins bil från i fjol och kommer att på olika sätt ha stöttning från både far och son Hansen. Hör honom berätta mer om hur morgonens kval har gått och hur han ser på resten av helgen i filmen, samt lyssna på vad Kenneth har att säga om samarbetet med FMK-föraren, som under de avslutande kvalomgångarna på lördagskvällen tog sig till semifinal 2 efter placeringssiffrorna 5-8-11 i de tre kvalomgångarna.

I Clio cup kör Joel Järn från Ardala och Anthon Caldana från Lidköping i det gemensamma teamet STC Racing. I det 14 bilar stora startfältet var Joel bäste junior tidsmässigt, medan Anthon var trea. Även de berättar om sina upplevelser av banan efter det första testet och funderingar över vad som kan vänta i söndagens race.

I STCC-klassen har det skett stora förändringar i de senaste årens dominerande team Polestar Cyan racing då både Thed Björk och Fredrik Ekblom gått vidare och ska köra WTCC i år.

Annons

Ersättarna är dock inga duvungar i sammanhanget. Fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson och comebackande Robert Dahlgren, som körde för teamet så sent som 2013, borgar för att det lär bli fortsatt blå dominans i toppen av resultatlistorna.

I helgen kompletteras teamet även av nya zeeländaren Scott McLaughlin som kört i den australiensiska V8 Supercarserien för Polestar. Han går in tillfälligt i teamet och ersätter Carl Philip Bernadotte, som inte deltar i helgen på grund av kungens födelsedag.

Redan på det första testet visade förarna i det cyanblå teamet att de är konkurrenskraftiga då de presterade de tre bästa tiderna under det 30 minuter långa testet, med Dahlgren i topp, Göransson som tvåa och McLaughlin som trea.

Marginalen mellan Dahlgren och Göransson var dock minimal, bara sju hundradelar, medan McLaughlin i sin tur var drygt 15 tiondelar efter Göransson.

Efteråt hymlade Dahlgren inte om målet med helgen.

– Jag är här för att vinna. Det är grymt att få komma med i teamet med de här duktiga förarna, konstaterade han efter det första testet.

Göransson för sin del var också nöjd.

- Det var en bra första test. Jag var bara sju hundradelar efter min teamkompis och med Scott McLaughlin som trea var det tredubbelt Volvo i topp.

– Vi får se vad det blir för väder i morgon, men det är goda förutsättningar för en bra helg, sa Göransson.

STCC-kvalen körs sen eftermiddag. Tiderna som sätts då avgör vilken position förarna kommer att ha på startgriden under söndagens båda heat.