Säg Sten & Stanley och alla vet vad det är. Bandet har rekordet på Svensktoppen med hela 64 låtar och har levererat Svensktoppshits på löpande band sedan 1963. Det stora genombrottet kom med låten Grindslanten 1966.

Fakta: Sten & Stanley

Medlemmar idag:

Sten Nilsson - sång

Ebbe Nilsson - keyboard & sång

Alexander Nilsson - bas, sång

Jo..

Fakta: Sten & Stanley

Medlemmar idag:

Sten Nilsson - sång

Ebbe Nilsson - keyboard & sång

Alexander Nilsson - bas, sång

Johann Helander - gitarr

Nu är de aktuella med en nypremiär på showen Greatest Hits på Vara konserthus.

– Vi har hållit på i 55 år nu och samlat på oss en hel del låtar, närmare 800 stycken finns utgivna på skivor. Många av dem har hamnat på olika listor och sedan blivit hits.

Bland många kända låtar finns: Dröm en dröm, Tag mig i famn, Tjo och tjim och inget annat, Dra dit pepparn växer, En sång om kärlek och Rosor doftar alltid bäst när det skymmer.

– Det svåra är ju att välja ut vilka låtar som ska vara med. Det finns ju en del att plocka av, kan man säga, säger Sten Nilsson med ett skratt.

Är det någon låt som absolut måste vara med?

– Jag vill vara din Margareta kan vi inte vara utan. Ibland brukar vi på skoj hoppa över den, men då blir vi alltid inropade och får spela den som extranummer. Det är en glad, bejakande låt som alla sjunger med i.

Turnén började redan under 2017 och fortsätter närmast mot Askersund på lördag och till Karlstad på söndag.

Annons

– Efter att ha hållit på så länge som 55 år så är det fantastiskt roligt att det fortfarande finns intresse för vår musik, säger Sten Nilsson.

Under showen berättar man och visar bilder och filmer från förr.

– Man kan kalla det en musikalisk tidsresa. Vi berättar anekdoter och visar unika filmklipp som vi hittat i arkivet. Vi har alla minnen kopplade till olika låtar och platser, och det är kring detta som historierna tilldrar sig.

Sten är lite hemlighetsfull om anekdoterna i showen, men berättar en som inte är med:

– Vi hade spelat i Göteborg och skulle till Vinninga för en spelning på en festplats vi aldrig varit på tidigare. Vi svängde av i Vara och ute på slätten insåg vi att vi inte hade en aning om var vi var eller hur vi skulle åka.

– Jag knackade på i en liten röd stuga och en välment äldre dam kom ut och utbrast: "Nämen, är det inte Nilsson! Vad roligt!. Kom in och ta en kopp kaffe allihopa!"

– Jag försökte säga att vi hade bråttom och behövde hjälp med vägvisning, men det örat lyssnade hon inte på och en sådan välmenthet kan man inte motstå. Och till sist kom vi fram till spelningen i Vinninga, även om det var på gränsen med tiden.

Nu har ni spelat under sex decennier. Vilken period har varit den bästa?

– Jag tycker att den tid man är i är den bästa. Även om varje decennium har haft sin charm och speciella upplevelser. Det har funnits perioder då nästan allt vi gett ut på skiva hamnade på Svensktoppen. Vi blev lika förvånade varje gång, och det är ju det som gjort att vi har haft flest låtar av alla på Svensktoppen.

Efter helgens konserter är bandet även inbokat för konserter med storband på Vikinglines Cinderella.

– Det är jättekul. Vi spelar Sten & Stanleys repertoar, men arrangerat för storband, säger Sten Nilsson avslutningsvis.