Stig Mellberg föddes 1931 i ett litet torp på Häldeholm. Han var nummer nio av elva syskon och växte upp under fattiga förhållanden. Dottern Berith berättar om hur uppväxten har format Stig som person.

–Han har aldrig klagat och som vuxen har han alltid brytt sig om alla som har det sämre. Han såg något gott i varje människa han mötte och ställde alltid upp.

Stig var engagerad i hjälpverksamheter och bland annat hjälpte fattiga familjer från Polen. Mycket engagemang lade han också i hembygdsföreningen och idrotten, men det som kom att uppta mycket av hans tid var auktionerna. Intresset föddes då han i mitten av 1950-talet testade att vara auktionsutropare för första gången. Den ordinarie utroparen på en syföreningsauktion hade blivit sjuk och Stig blev då tillfrågad. Efter det fortsatte han och kom så småningom att starta egen auktionsfirma, som han drev fram tills dess att han blev 75 år. Många har under åren besökt hans populära auktioner i Rödån.

Mycket hjälp i firman har han fått av frun Ninnan, som var sekreterare. De har varit ett strävsamt par sedan de gifte sig 1951 och har fem döttrar tillsammans; Lena, Irene, Berith, Ulla och Gunilla. Även barnen brukade hjälpa till vid auktionerna.

När Ninnan för nio år sedan drabbades av en stroke förändrades livet för familjen och därefter tog Stig helhjärtat hand om sin fru.

Närmast sörjande är makan Ninnan, döttrarna med familjer samt syskonen Gösta och Alice.

Annons