Hunden var en kär familjemedlem redan för 100 år sedan. Utställningen "Hundar för hundra år sedan" är en fotografisk utställning baserad på Tidaholms museums fotosamling. Fotografierna är till största del tagna av Signe Lidwall (1881-1951) som efter sina föräldrars död drev egen fotoateljé i Tidaholm.

Signe Lidwall var en stor hundälskare tillika skicklig fotograf och urvalet i utställningen har hundfokus!

I utställningen finns fotografier och porträtt av hundar såsom Jacko, Molly, Putte, Nero, Tuss, Bell, Pallas, Nero och Boy med flera.

– Torsdagen den 31 maj inviger vi utställningen med bland annat agilityuppvisning och andra aktiviteter med hundar. På plats finns kramgoa hundar, företrädare för Tidaholms kennelklubb och deras ägare att prata med, berättar museisamordnare Elisabeth Östh.

Det finns vatten och hundben till de fyrbenta besökarna och läskande dryck och lättare tilltugg för tvåbenta.

Signes privata album vittnar om en stor passion för det fotografiska arbetet. Det privata blandas med offentliga uppdrag. Med sin kamera och sin hund gick Signe på strövtåg i Tidaholm för ungefär hundra år sedan. Hundar av olika slag är ofta avbildade i form av porträtt, vid familjehögtider och ibland fotograferade Signe andras hundar vid mer offentliga uppdrag.

– Det får den avbildade personen att slappna av. Det finns en naturlighet och en närhet i fotografierna som krymper avståndet i tid och rum. Utställningen är ett måste för alla som älskar svartvita fotografier och hundar, tycker Elisabeth Östh och hälsar välkommen till torsdagens vernissage.

Annons