Sverige kom till finalen stärkta av en stabil seger mot ett Finland som hade visat på skakig form under VM-turneringen. I finalen ställdes man mot ett Kanada som hade sopat undan Ryssland i semin. Med de två ingredienserna hade finalen all potential att bli en klassisk hockeymatch.

Dock började drabbningen trevande och länge kände de båda lagen på varandra och vid periodvila så fanns det nog en och annan som började undra om den på förhand så efterlängtade finalen skulle bli ett sömnpiller.

Det blev det dock ändring på. I den andra perioden så fixade Victor Hedman det förlösande målet för svenskarna - i boxplay. Sverige - stärkta av sina många NHL-proffs – såg plötsligt ut att vara ett lag som vandrade mot VM-bucklan.

Resultatet stod sig perioden ut, men i tredje perioden så ville Kanada annat. Ett mål i inledningen på tredje såg till att det stod 1-1 perioden ut, och matchen gick till en mållös övertidsperiod. Straffar skulle avgöra finalen 2017

Där missade båda de första skyttarna sin straff, men Nicklas Bäckström satte sin straff säkert. I tredje omgången så fortsatte Sverige sin väg mot guldet när Oliver Ekman Larsson snyggt satte sin straff. I den fjärde omgången räddade Henrik Lundqvist Kanadas straff och Sverige blev världsmästare.