Sören Fernström är en av Sveriges mest klappade katter och han är ett välkänt inslag på kattutställningar och marknader. Med sin husse Lars och matte Ann-Sofie har han åkt över landet som en marknadskatt.

— Han är en störtcool kille som gillar att följa med oss på marknader, säger Ann-Sofie Leveau, Sörens matte.

De skaffade honom för omkring sju år sedan från ett katthem som sällskap i bussen på marknaderna de åker till för att sälja hantverk. Men det visade sig snart att Sörens favoritplats var att ligga längst fram på säljbordet och vila.

Det dröjde inte länge innan Sören blev en attraktion på marknaderna och besökare frågade om de får klappa honom. Och att bli klappad hade Sören inte det minsta emot, han älskar uppmärksamheten.

— Han bara ligger och njuter av att bli klappad. Han älskar också att åka buss, han bara ligger mellan oss och spinner så hela bussen vibrerar. Han ligger aldrig i sängen hemma, men i bussen vill han vara nära husse och matte, säger Ann-Sofie.

Att klappa Sören, det är en stor ära. Då fick husse och matte idén om ta betalt för klapparna för att samla in pengar till olika katthem. På det viset kan de hjälpa hemlösa katter som inte har det lika bra som Sören.

Annons

För Sörens liv hade en tuff start, det var nära att han avlivades. Men han räddades av ett katthem och adopterades så småningom av Lars och Ann-Sofie.

Nu lever han ett bra liv med mycket gos, god mat och mysiga platser att sova på. Som en relaxsäng för katter och gosiga fårskinnsfällar.

Det kostar en krona per klapp om man vill gosa med honom, men många ger betydligt mer. Sören hälsar också via sin matte att han gillar prasselpengar bäst och spinner lite extra när någon ger det som tack för klappandet.

Han har blivit klappad mycket och av många, hittills har han samlat in över 650 000 kronor som skänkts oavkortat till olika organisationer som hjälper hemlösa och utsatta katter.

— Insamlingen har gått fort sedan i januari, vi passerade 650 000 kronor i helgen när vi var på kattutställning i Iggesund. Vi har stöttat 33 olika katthem hittills. Alla behöver pengar, så vi försöker spåna där det känns mest behjärtansvärt att ge pengar just nu.

Den 21 och 22 oktober kommer han till den internationella kattutställningen i Swegonhallen i Kvänum som arrangeras av Billingebygdens kattklubb. Där kan man få klappa Sören och bidra till insamlingen av pengar till hemlösa katter. I helgen är det Evas katthem i Skara som han klappar in pengar till.

Sören Fernström har nu många beundrare och eftersom han är en modern katt har han en egen Facebooksida. I dagsläget har han 7800 gillare som följer hans kattliv.

Sören är långt ifrån den enda katten som kommer till kattutställningen, såklart. Till utställningen kommer 230 katter per dag, 23 olika raser samt huskatter finns representerade.

Och undrar du varför Sören heter Fernström i efternamn när hans ägare heter Leveau? Namnet Fernström kommer efter de som hade hand om Sören på katthemmet innan han blev en del av Ann-Sofies och Lars familj.