Den 7 juni berättade tidningen att Emma Carlsson Löfdahl, som lämnade Liberalerna i mars för att i stället bli politisk vilde, har fortsatt att ta ut arvode från riksdagen trots att hon inte har deltagit i några voteringar under de tre månaderna som har gått sedan avhoppet. Totalt hade Emma Carlsson Löfdahl tagit ut över 200 000 kronor sedan i mars.

Talman Andreas Norlén, som leder riksdagens arbete, väljer i en intervju med Aftonbladet att kritisera Emma Carlsson Löfdahls upplägg.

– Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer att delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter uppbära arvode, säger han.

Emma Carlsson Löfdahl hamnade i blåsväder i mars efter att Aftonbladet hade avslöjat att hon i flera år hade hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm och samtidigt begärt full boendeersättning från riksdagen. Emma Carlsson Löfdahls agerande utreds av åklagare och hon har meddelat att hon inväntar utredningen innan hon tar beslut om sin riksdagsplats.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander har tidigare sagt att det hade varit mer lämpligt om Emma Carlsson Löfdahl hade begärt att vara tjänstledig utan arvode under tiden som utredningen pågår. Även Andreas Norlén anser att det hade varit en mycket mer rimlig lösning och säger att han har varit i kontakt med Eksjöpolitikern under de senaste månaderna.

Annons

Emma Carlsson Löfdahl.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Vi har haft e-postkontakt där jag har informerat henne om min syn på regelverket. Det vill säga att jag kommer att bevilja tjänstledighet utan lön om sådan begärs. Jag har också framfört min allmänna syn på att timeout med lön inte är lämpligt, säger Andreas Norlén.

Liberalerna har efter turbulensen kring Emma Carlsson Löfdahl även öppnat för att förändra regelverket kring ersättning för politiska vildar i riksdagen.

Bakgrund: Emma Carlsson Löfdahl-affären

Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö var riksdagsledamot för Liberalerna mellan 2010 och 2019...

Bakgrund: Emma Carlsson Löfdahl-affären

Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö var riksdagsledamot för Liberalerna mellan 2010 och 2019. Här är turerna när hon lämnade partiet i våras.

4 mars: Aftonbladet avslöjar att Emma Carlsson Löfdahl (L) har hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm i andra hand och samtidigt begärt full bostadsersättning från riksdagen. Emma Carlsson Löfdahl svarar att hon har följt regelverket.

6 mars: Särskilda åklagarkammaren inleder en utredning om Emma Carlsson Löfdahl har gjort sig skyldig till brott.

8 mars: Emma Carlsson Löfdahl meddelar att hon tar timeout från arbetet som riksdagsledamot, men klargör att hon inte tänker avgå. Både partistyrelsen och partidistriktet i Jönköpings län säger att de saknar förtroende för henne.

9 mars: Partiledare Jan Björklund (L) säger att Emma Carlsson Löfdahl måste avgå.

11 mars: Emma Carlsson Löfdahl skriver i ett Facebook-inlägg att hon lämnar partiet, men behåller sin riksdagsplatsoch blir politisk vilde. I inlägget anklagar hon Liberalerna för att inte ha kunnat stå emot det mediala trycket. Uträkningar visar att Emma Carlsson Löfdahl kan tjäna miljonbelopp på att behålla sin riksdagsplats resten av mandatperioden.

12 mars: Liberalerna i Jönköpings län klargör att de vill att Emma Carlsson Löfdahl lämnar riksdagen och i stället ersätts av Jakob Olofsgård, partiets andranamn på riksdagslistan.

3 april: Liberalerna öppnar för regeländringar kring riksdagsarvodena för politiska vildar efter att Emma Carlsson-Löfdahl ändå har valt att sitta kvar i riksdagen.