De bildades redan 1977 och trots att de var i 20-årsåldern tvekade de aldrig över vilken musikstil som gällde, de hade fastnat för doo wop-musiken.

Debutskivan "Number 1" blev en av de mest sålda skivorna i Sverige genom tiderna med sina 400 000 exemplar., kanske för att den red på 1950-talsstilens framgångar med filmen "Sista natten med gänget" och tv-serien "Gänget och jag".

– Egentligen var vi för unga för att ha upplevt artisterna på 50- och 60-talet, men i tonåren hängde vi på motorklubbar och i diverse garage. Då fick vi också höra många av låtarna, förklarar Matte Lagerwall.

De har dessutom släppt en ny singel och har en jubileumsplatta på gång.

– Vi släpper den efter midsommar och lagom till Lerdalaspelningen ska den vara ute, fortsätter Matte Lagerwall.

Skivan innehåller flera nya låtar, men också uppfräschade klassiker.

Annons

– Man kan säga att vi gett dem en ny kostym och kanske ett lite modernare sound, man skulle kunna säga att vi pimpat upp dem, menar Matte.

Det är inte många band som håller ihop i 40 år, hur lyckades ni?

– Det är egentligen en skrämmande siffra, men det blir aldrig rutin. Du träffar nya människor, ny publik och ser nya platser och gör nya intervjuer, konstaterar artisten.

Karriären har varit en berg- och dalbana.

Redan från det andra albumet började The Boppers att turnera runt om i världen. Deras album släpptes till och med på spanska. De hade flera listettor i Japan, och ett av deras album "Live 'n' roll, 1981" är inspelat live där. De spelade dessutom med Suzi Quatro.

Men publikens intresse avtog när de bjöd på allt fler egenproducerade låtar, skivan "Black Label", som kom 1983, sålde inte ens 2 000 exemplar och det blev i stort sett tyst om gruppen under resten av 1980-talet.

Återkomsten till rampljuset är till stor del Jerry Williams förtjänst. The Boppers körade under hela Williams succékonsert på Hamburger Börs och följde med honom på hans Sverige-turné i slutet av 1980-talet. Bandet fick sin första hit på över ett halvt decennium 1991 med låten "Jeannie's Coming Back" och har efter det släppt flera skivor.

Nu är både publiken och The Boppers tillbaka på allvar.

– Vi har också startat ett samarbete med Folkets hus och parker och spelar under turnén i nio folkparker som öppnat på nytt, The Boppers föddes bokstavligt talat i den miljön, så det är roligt, menar Matte.

Lyssna på The Boppers nya singel: