Joel Rickardsson ses som en av innebandyns stora pionjärer. Som rektor för Ekedalens skola började han under 1960-talet att tillverka klubbor i trä i skolans slöjdsal.

- Från början var tanken att aktivera barnen på rasterna. För ju mer utlopp de fick för sin energi desto lugnare var de på lektionerna, det var så det började, säger Joel Rickardsson som har fyllt 88 år.

Joels gamla klubbor finns med i innebandyböcker. Här en av modellerna som han var med och tog fram.

Snart insåg Rickardsson att klubbor i plast skulle bli betydligt billigare. Det han inte visste då var att tusentals svenska elever under de kommande åren någon gång skulle spela landhockey med just de där plastklubborna som han var med och tog fram.

- Inte bara i Sverige, utan i hela världen! Jag var på sportmässor i Sydney och demonstrerade innebandyutrustningen med klubbor, bollar och sarger. Det här togs efter i bland annat Japan och Kina, berättar Joel.

Så småningom startade han företaget Jolly som tillverkade allt från klubbor och bollar till sarger.

- Namnet kommer från Joel och lycklig. Det är en sammanslagning. Jo för Joel, Ly för lycklig. Min idé var att de som spelade skulle vara lyckliga.


Misstaget blev succé

Till en början var bladen helt gjutna i plast. Men ett misstag hos tillverkaren ledde fram till det som i dag används av spelare runt om i hela världen.

- Det blev ett fel när klubban skulle tryckas. Trycket i maskinen var inte tillräckligt hårt och då skapades det hål i bladet. Då kom jag på det. "Fasen, de här måste vara bättre att ha för då blir det inget luftmotstånd", berättar Rickardsson.

Annons

Nu är han tillbaka ett stenkast ifrån där allt började. På Lindängens äldreboende har Joel ett eget rum och även om hörseln har försämrats med åren så är han vid god vigör.

På lördag spelas SM-finalerna på både herr- och damsidan och innan matcherna ska den 88-årige tidaholmaren väljas in i innebandyns hall of fame. Där får han stoltsera sida vid sida med namn som Niklas Jihde, Karolina Widar och Esa Karjalainen.

Att nu bli invald i innebandyns hall of fame ser Joel Rickardsson som något roligt och verkar inte riktigt ha insett hur stort det är.

- Jag vet att jag blir bjuden på resan upp och uppehället. Och jag har förstått att det i alla fall är lite intressant.

Förevigad på förbundets kansli

Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk ser fram emot att få vara med om att se Joel Rickardsson skrivas in i historieböckerna.

- Han satsade på något som det inte fanns någon anledning att satsa på och det föll väl hem. Det är kul med modiga pionjärer. När vi har historisk återblickar finns han med på tavlor på vårt kansli. Det är långt ifrån alla som vet vem han är, därför förtjänar han att uppmärksammas, säger Harnesk.

Under 2015 visade Joel Rickardsson upp några av sina olika klubbor. Några av dem finns på idrottshistoriska muséet.