På lördag den 16 juni fylls Fornbyn vid Västergötlands museum i Skara av gamla bilar. Framför allt handlar det om amerikanska modeller, men även europeiska sådana och motorcyklar är välkomna.

– Vi får plats med 120 bilar, sedan börjar det bli lite trångt, säger Olle Jörgensen, kassör i arrangerande Street Star Cruisers, SSC.

De allra häftigaste fordonen får pris. Vilka röstas fram gemensamt av alla på plats.

Men dagen bjuder på mycket mer än bara bilar. För de unga besökarna finns en hoppborg, ansiktsmålning och det bjuds på ett ordentligt godisregn.

– Och det blir en massa musik. Errol's Angels med konferencier underhåller hela dagen och Five Teddys kommer, berättar Peter Lindquist, ordförande i SSC.

Nostalgibandet från Skara spelar mitt på dagen och förhoppningen är att det ska locka ännu fler till Fornbyn, där bilträffen hålls för fjärde gången. Rekordet är 800 besökare på bilträffen, frågan är om man med Five Teddys hjälp kan knäcka det?

En annan satsning i år är mästerskapet i dragkamp, där lag från de olika motorklubbarna i Skarabor får mäta sina krafter.

– Vi har tänkt att det ska bli en tradition och inför ett vandringspris, förklarar Olle Jörgensen och berättar att tävlingen kommer att dömas av en internationell domare.

Publiken kan också testa sin förmåga i tipspromenaden, äta något gott på kaféet eller kika runt på marknaden, där ett tiotal utställare medverkar. Förutom bildelar och -tillbehör kommer det att säljas kläder, musik, smycken och specialdesignade lampor. Någon utför också brodyrsömnad.

Annons

Räddningstjänsten kommer också att finnas på plats och berätta om sin verksamhet och fordon.

Från Västergötlands museum är man glad över att få välkomna SSC och veteranbilsträffen tillbaka.

– Vi tycker att det är viktigt att nå olika målgrupper i samhället och med det här arrangemanget gör vi det. Det är också positivt att det blir liv och rörelse i vår park, säger museipedagog Ulrika Eriksson.

I våras blev det diskussioner kring att ta in bilar Fornbyn då museiledningen ställde krav på att skydda området från oljespill.

– Det har vi löst. Vi är sponsrade med mattor och kommer att dela ut sådana till alla som behöver, berättar Peter Lindquist.

Street Star Cruisers bilutställning

Omkring 100 veteranbilar ställs ut med deltagare från framför allt Skaraborg, men även mer..

Street Star Cruisers bilutställning

Omkring 100 veteranbilar ställs ut med deltagare från framför allt Skaraborg, men även mer långväga gäster. Bland dessa utses pristagare i fyra olika kategorier: amerikanska respektive europeiska modeller, motorcyklar och medlemmar i SSC. Pristagarna röstas fram av personerna på plats.