Sedan i måndags har naprapaten Torbjörn H. Kroon öppet i sin nya mottagning, Justera, på Vasagatan i Skövde.

– Ända sedan jag var barn har jag varit intresserad av hur vi rör oss. Vet inte riktigt varför, men så var det. Och är fortfarande.

1997 började han en utbildning på Svenska Naprapathögskolan i Stockholm och blev klar 2001. Sedan dess har han jobbat heltid som naprapat, och tillsammans med kollegan Stefan Gustafson drivit mottagningen Naprapaten i Skövde.

– Nu ville jag prova att jobba själv i min egen verksamhet och i fredags gick flyttlasset.

I sin verksamhet så möter Torbjörn människor i alla åldrar.

– Det är det som är så intressant i det här yrket. Att man kan hjälpa så många. Jag jobbar med leder, muskler och nerver, i vad man brukar kalla det nevromuskeloskeletala systemet. Alla människor har en rörelseapparat, med nerver, leder och muskler.

– Via behandling av nervsystemet kan vi få patienterna att må bättre.

Man börjar alltid med en undersökning och när Torbjörn fått klart för sig vad patientens rörelsestörning står för, kan behandlingen börja.

– Jag har valt en kiropraktisk inriktning där jag behandlar leder, muskler och nervsystemet med olika behandlingsgrepp och justeringstekniker. I min behandling använder jag även laserljus för att stimulera kroppens egna läkande förmåga. Laserljuset påverkar cellerna på ett bra sätt, är smärtlindrande och kan lindra blödningar, svullnader och inflammationer.

Annons

Naprapati är en utveckling av kiropraktiken och tog form i början på 1900-talet. Torbjörns kunder är privatpersoner, företag, försäkringsbolag och idrottare på både amatör- och elitnivå.

– Vi människor rör på oss allt mindre. I mitt jobb handlar det om att förstå varför man får ont i ryggen, eller varför man inte mår bra i kroppen. Det handlar om en helhet med flera bitar.

Västra Götalandsregionen har idag inget vårdavtal med anslutna naprapater.

– Man har talat om detta sedan 1998, men det verkar inte ske. Det har funnits en okunskap om vad vi gör. Men jag upplever ändå att det är en stor skillnad idag, jämfört med när jag började. Man intresserar sig för vad vi gör, ber om hjälp och hänvisar till oss på olika sätt. Det är helt klart en förändring till det bättre.

Torbjörn H. Kroon behandlar inte bara människor, utan även hästar.
Foto: Privat

En till två dagar i veckan behandlar Torbjörn också hästar.

– Jag har alltid varit intresserad av hästar och deras rörelser. De är otroligt vackra, tycker jag. På utbildningen till naprapat träffade jag en av lärarna, Eddy Blom, som berättade att han behandlade hästar i sin verksamhet som naprapat. Han gav mig tips och stöd om hur jag kunde söka litteratur i ämnet.

När Torbjörn var klar med naprapatutbildningen fanns tanken kvar att parallellt lära sig behandla hästar, precis som människor, och 2010 började han en tvåårig distansutbildning.

– Jag läste till hästfysioterapeut med inriktning på kiropraktik. Det var en dröm jag alltid haft som blev verklighet och nu kunde jag arbeta med hästar parallellt med min vanliga verksamhet.

Under flera år skötte Torbjörn hästarna efter det vanliga jobbet. Han har en mottagning på Grevagården för att slippa resa runt så mycket.

– Det blir mycket åka annars i hästbranschen, nu kan hästarna komma till mig i stället.

Det finns många likheter i behandlingen av människor och hästar, den stora skillnaden är enligt Torbjörn att hästar inte kan kommunicera genom att tala.

– Men de kommunicerar ändå. Om du bara kan och vill lyssna så pratar hästen med dig nästan som vi människor pratar. Den visar så tydligt vad som är fel. Men då måste hästen uppleva att du vill lyssna. Märker den att du inte är intresserad så blir det svårt.

– Hästar är väldigt öppna med vad de känner och tycker, om de bara får en möjlighet att berätta.

I sin nyöppnade mottagning i källarplanet på Vasagatan är Torbjörn nu klar för att ta emot sina mänskliga patienter.

– Jag har alltid haft en bra tillströmning av kunder och hoppas och tror att det kommer att fortsätta så.

Vad har du för framtidsplaner för verksamheten?

– Jag försöker förmedla att vi behöver ta hand om oss. Med enkla medel som rörelse och träning, att tänka på hur man andas, hur man äter och dricker. Om det är någonting som vi naprapater predikar om, så är det vikten av att röra på sig.

– Jag vill också framhålla att det finns många alternativ till skolmedicinen, som oftast väljer farmakologiska vägar. Det kanske tar lite längre tid och kräver större ansvar från individen, men det går absolut.

– Det här jobbet blir aldrig tråkigt, för man möter så många olika personligheter. Det är jätteintressant och jag tycker att jag har världens bästa yrke.