Det är inte första gången Lars Ingemarsson träffar på vildsvin. Han jobbar med jaktutrustning och är utbildningsansvarig för Studiefrämjandet och Svenska Jägarförbundets jägarskola.

– Jag jagar mycket själv och jag har sett hur vildsvinen ökat markant ute på markerna. Men det jag fångade på film den här gången var inte i samband med någon jakt, säger han.

Händelsen inträffade på en mindre grusväg vid Söroset vid sjön Örlen utanför Tibro vid niotiden på kvällen.

– Det var fyra djur som stod precis vid vägen och käkade ekollon. De ville inte flytta på sig och jag tänkte att jag kunde köra förbi sakta. När jag var en sju, åtta meter ifrån djuren såg jag suggan gå ut mitt på vägen, berättar Lars.

Sedan började suggan gå rakt mot Lars och precis innan den passerade gjorde den ett utfall mot bilen. Det handlade om sekunder.

– Jag har blivit attackerad på motsvarande sätt när jag varit ute och jagat vildsvin. Men det här var inget skenanfall, hon blev väl lite grinig på mig.

Lars Ingemarsson vill inte överdriva händelsen.

– För mig är det mest fascinerande att se beteendet, samtidigt är det ett respektingivande djur som inte ska underskattas. De är tunga och kompakta. En sugga kan väga 90–100 kilo och den flyttar man inte på hur som helst.

En galt kan väga mellan 150 och 200 kilo.

– Suggorna kan vara extra mycket på sin vakt när de har kultingar och blir de trängda försöker de försvara sina ungar.

Annons

OBS bild från film. En halv miljon vildsvin kommer fortsätta att ödelägga grödor, golfbanor och trädgårdar om inte jakten blir mer effektiv, menar Svenska Jägareförbundet. Nu skickas hundar ut i skogen för att hjälpa jägarna att skjuta vildsvinen.
Foto: Erland Vinberg TT

Just den här suggan gick med sina tre årsgrisar.

Enligt Lars kan en kollision med vildsvin ge stora skador på både fordon och personer.

– Råkar man köra på en galt så ska man vara mycket försiktig med att efteråt gå ut och leta efter djuret, eftersök ska man överlåta åt polisen.

Han berättar om en viltolycka där en stort vildsvin blev påkört och fick ena bakbenet avbrutet.

– Galten gav sig iväg in i skogen och lade sig i bakhåll för föraren som hade följt efter.

Finns det mycket vildsvin i Skaraborg?

– Totalt sett skjuter vi mer vildsvin än älg på ett år och vildsvin är det vilt som ökar mest i antal, generellt sett. Det är få ställen i Skaraborg som inte har gris.

Enligt TT, som intervjuat Anders Wetterin, sakkunnig inom jakt och viltvård på LRF, Lantbrukarnas riksförbund, är det ollonår i år igen. Enligt SLU kan de allt tätare ollonåren bero på att träden får långa tillväxtperioder under allt varmare klimat.

– Stor tillgång på ollon är som raketbränsle för vildsvinsstammen, säger Anders Wetterin till TT.

När suggorna är mätta och välnärda föder de fler kullar med livskraftiga kultingar, vilket betyder att det kan bli fler smågrisar än normalt.

– Kultingarna föds normalt på vårvintern, så det blir till nästa år vi får se fler vildsvin.