Några minuter sen dök den unga partiledaren upp på Träffpunkt Bagaren. Hon ursäktade sig för att hon luktade ”lagård” eftersom hon kom direkt från ett besök hos en lantbrukare i Falköping.

Kristdemokraten verkar vara populär bland besökarna på Träffpunkt Bagaren. Många ville ha ett ord med Ebba Busch Thor när hon efter sittgympan bänkade sig bland gästerna för ”flitkaffe” som det kallas för.

Efteråt var det en pressträff för lokala medier där Ebba Busch Thor, med tanke på besöket valde att koncentrera sig på partiets äldrepolitik.

Partiet vill bland annat att äldre ska få en starkare ställning på arbetsmarknaden.

– Vi måste släppa besattheten vid ålder och se till människan och erfarenheten och värdera det på arbetsplatsen.

KD vill sänka skatten för den som är över 64 år och göra det billigare för arbetsgivare att anställa äldre genom att slopa den särskilda löneskatten.

Pensionärsskatten vill man slopa och samtidigt höja bostadstillägget för dem med lägst pension.

–Det kan ge 1300 kronor mer i månaden som mest.

Ingen ska behöva tvivla på om man får en plats på ett äldreboende eller inte. Därför måste det byggas fler.

Ebba Busch Thor flaggade också för att det behövs en äldreminister, både på riks- och på lokal nivå.

– Det saknas en röst för Sveriges äldre. Vinner vi valet vill jag vara det, sa partiledaren och fick en rungande applåd som svar.

Annons

I Skövde är det på måndag byggstart för ett nytt äldreboende på Ekedal med ett 80-tal platser men det kommer inte räcka, enligt lokala KD-politiker.

– Andelen 80+ kommer att öka med 40 procent inom tio år, säger Isabelle Waldenvik, KD i Skövde.

–Ska vi kunna ge våra äldre en trygg ålderdom måste vi också ha förutsättningar med fler äldreboenden

Partiet lokalt har tagit fram ett nytt äldrepolitiskt program. Där vill man att alla som är 85+ själva ska få bestämma om dom vill flytta in i ett äldreboende och det utan biståndsbedömning innan.

Den första september startar ett hemgångsteam i Skövde, som ska hjälpa alla som lämnar en sjukhusvistelse att komma igång hemma på ett tryggt sätt. Detta är också en del av äldreprogrammet. En annan del är att erbjuda alla personer som fyllt 75 år fem timmar extra hemtjänst i månaden. Detta är dock inte verklighet - än.