Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, telefonsamtal, sms och så klart – nyheter. Användningsområdena har minst sagt utvecklats sedan smarttelefonens begynnelse.

Sedan Post- och telestyrelse (PTS) först började undersöka hur svenskarnas telefonanvändning ser ut har mobildatatrafiken ökat kraftigt – och enligt den senaste rapporten är det inte mycket som talar för att ökningen kommer att stanna av.

Under 2017 använde den genomsnittlige svensken 4,8 GB (gigabyte) per månad på sitt privata mobilabonnemang, det är en ökning med 47 procent jämfört med året dessförinnan.

Samtidigt står det klart att datatrafiken i mobilnäten ökade till 831 000 TB (terabyte) i fjol. Detta är en ökning med 30 procent jämfört med 2016.

Fotnot: Läs hela rapporten här!

Rapporten visar även att...

√ Det fanns 2,6 miljoner fasta telefoniabonnemang under 2017, vilket är en minskning med 16..

Rapporten visar även att...

√ Det fanns 2,6 miljoner fasta telefoniabonnemang under 2017, vilket är en minskning med 16 procent jämfört med 2016. Av dessa minskade ip-telefoni-abonnemangen med tolv procent och uppgick till 1,5 miljoner.

√ Mobilabonnemangen på både samtal och data, som ofta används i smartamobiler, har ökat med två procent och uppgick till 10,3 miljoner 2017. Mobilabonnemang på enbart samtal uppgick till 2,2 miljoner. Det är tio procent lägre än ett år tidigare.

Källa: PTS.

Annons