Han har alltid gillat att experimentera med olika maträtter och blandade tidigt egna varianter av olika såser. Eriks första egna maträtt var något han kallade för superfrukost, där bland annat äggröra och bacon ingick.

Han träffade de som tog ut deltagare till tv-tävlingen på just Matfestivalen ifjol. Efter ett antal editions togs han ut som en av deltagarna i kocktävlingen.

– Det var enormt roligt och lärorikt att få vara med och vi fick en massa nya vänner. Vi har redan haft en återträff, fortsätter Erik.

Egen restaurang

Än så länge har unge Löfholm, som sedan inspelningarna har hunnit fylla 13 år, ett antal år kvar i skolan. Just nu går han alltså i sexan på Gudhemsskolan.

– Jag hoppas kunna komma in på något matlagnings- eller kockgymnasium efter grundskolan, säger han.

Målet är att så småningom kunna skaffa sig en egen restaurang.

Var hamnade du i tävlingen?

– Jag klarade topp sex. Åkte faktiskt ut på en fylld pastarätt och då sa jag till mig själv att det aldrig skulle hända igen. Därför har det blivit mycket pasta den senaste tiden.

Tävlar igen

Men det är inte den enda tävlingen han anmält sig till.

– Jag och några kompisar deltog i en kvaltävling som tog oss till finalen under Sweden Outdoor Festival i Skövde.

Så nu blir det ytterligare en chans för 13-åringen att utöva sin kokkonst. Arrangemanget sker den 15 och 16 september.

Annons

Däremellan kommer han att finns med under Malta Johannas marknad på torget i Falköping.

Om vi återgår till Matfestivalen, hur känns det att tävla mot två vuxna kockar?

– Det blir nog tufft och jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska laga.

Men kanske finns ändå publikens sympatier hos en 13-åring som utmanar Petter Ljungberg från Mattias Mat och John Persson från The Bishop´s Arms.

Vad är det svåraste med att vara kock?

– När det gäller tävling, så handlar mycket om att att prioritera rätt. Det gäller att man gör allt i rätt tidsordning.

Om du ska tipsa läsarna om en rätt de kan laga. Vad blir det då?

– Min pasta med tomatsås, jag har prövat flera olika varianter av receptet.

Läs Erik tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

FAKTA: Eriks pastadeg

• 2 medelstora ägg

• 2 msk vatten

• 2 msk olivolja

• 3 dl durumvete

..

FAKTA: Eriks pastadeg

• 2 medelstora ägg

• 2 msk vatten

• 2 msk olivolja

• 3 dl durumvete

• 1 dl vetemjöl

•1 krm salt

Gör en krater av vete- och durumvetemjöl. Blanda sedan ägg, vatten och olja i en skål. Blanda ihop allt på en marmorskiva eller metallbänk. Knåda degen i cirka 20 min. Det funkar även med matberedare men jag föredrar att göra det för hand. Nu kan du frysa in degen eller använda den direkt. Kör degen i pasta maskin eller kavla för hand. Jag tycker det är smidigt med pastamaskin. Du kan göra tagliatelle eller spagetti. Det är viktigt att ha mjöl under. Var noga med att pastan inte klumpar ihop sig. När pastan är klar så ska den koka cirka 3 min. Servera direkt med en pastasås till. Då har du gjort en fantastisk pasta.

FAKTA:Eriks tomatsås

Denna tomatsåsen är jättegod och passar till det mesta. Väldigt god till tex pasta och på..

FAKTA:Eriks tomatsås

Denna tomatsåsen är jättegod och passar till det mesta. Väldigt god till tex pasta och på pizza.

• 1  burk krossade tomater (ca 400g)

• 1/2 gul lök1 stor vitlöksklyfta

• 2 msk olivolja1 kvist basilika

• 1 tsk torkad oregano

• 1/2 dl vittvin

• 1 tsk socker

• 1 tsk salt

Börja med att hacka lök och vitlök fint. Häll i olivoljan och löken i en kastrull. Låt löken svettas på låg värme, tills den är mjuk. Häll sedan i de krossade tomaterna och låt koka minst 20 minuter, helst längre. Tillsätt kryddor, vin samt salt och ev socker. Om tomaterna är väldigt söta behövs inget socker. Låt tomatsåsen koka ytterligare 20 minuter. Smaka av och där efter är det bara att servera.Smaklig måltid!

Mat