Nästan en månad har gått sedan niondeklassarna kunde lämna grundskolan bakom sig och blicka framåt mot nya utmaningar på gymnasiet. I helgen kom antagningsbeskedet för de som har sökt gymnasium i Skaraborg och vid höstterminens start kommer Rudbecksgymnasiet att välkomna ungefär 100 nya elever fördelade på nio program. Detta är fler än ifjol, trots att årskullen är något mindre.

– Det var något färre förra året, så vi har en bättre fyllnadsgrad i år. Vi har 20 reserver och det finns bara tre program som har tomma platser, berättar Daniel Larsson som är rektor på Rudbecksgymnasiet.

Ökande trend

Fördelningen ser ut ungefär som väntat från skolledningens sida, även om det blev en del överraskningar.

– Vård- och omsorgsprogrammet fick vi stänga ned ifjol och i år är det plötsligt jättemånga sökande. Antagligen beror det på att ungdomarna pratar ihop sig innan valet. Det är alltid svårt att veta på förhand hur det kommer att se ut, men på det stora hela blev det ungefär som vi tänkt oss, fortsätter Daniel.

Något som är iögonfallande på listan över de antagna är att många ungdomar från andra kommuner har sökt sig till Tidaholm.

–Det är en liten ökande trend som vi har sett ett antal år nu. Vi har många från Hjo som har sökt, vilket är kul. Hur många det blir från de kringliggande kommunerna brukar bland annat ha att göra med antalet platser på de andra gymnasieskolorna.

Annons

Jättenöjda

Senast 31 juli ska ungdomarna ha svarat på sina antagningsbesked, vilket gör att vissa förändringar kan komma att ske. De allra flesta brukar dock tacka ja till de platser de har fått och i dagsläget är man från Rudbecksgymnasiets sida nöjda.

–Det känns väldigt roligt och vi är jättenöjda! Nu ska vi försöka göra ett bra jobb när ungdomarna kommer i höst, avslutar Daniel.