År 2008 anklagades Ahlin för att ha utsatt en kvinnlig medarbetare för sextrakasserier. Men enligt den granskning som Dagens Nyheter har gjort, tystades händelsen ner.

Men nu snart tio år senare vittnar flera kvinnor om att de utsatts för kränkningar av Ahlin.

Till saken hör att riksdagens talman är ansvarig för att hantera anklagelser om sexuella trakasserier. Men det finns inget förtroende bland kvinnor i riksdagen att vända sig till talmannen med den här typen av problem.

— Jag vet ingen socialdemokratisk kvinna som skulle gå till Urban Ahlin för att prata om sexuella trakasserier, säger en källa till DN vilket bekräftas av flera andra personer.

Ahlin nekar

Urban Ahlin nekar till anklagelserna.

Annons

— Dagens Nyheter har publicerat uppgifter med anklagelser och rykten som inte är sanna. Det har jag sagt till dem men de valde att publicera ändå. Jag kan inte säga annat än att dessa anklagelser inte stämmer, säger Urban Ahlin via sin pressekreterare Anna Ström.

Han kommer dock att tillsätta en oberoende granskning av hans ledarskap.

— DN hävdar att det finns en samstämmig bild av att jag har ett dåligt ledarskap. Jag känner inte igen mig i den bilden men det kan hända att man som ledare lättare nås av positiva omdömen. Jag har därför bett riksdagsdirektören att anlita extern expertis för att titta på detta.

Ygeman tillsätter utredning

Till SVT:s Rapport säger S-gruppledaren Anders Ygeman om anklagelserna som riktas mot Urban Ahlin:

— Uppgifterna som har kommit fram måste utredas grundligt. Det finns ingen gräddfil för talmän, men de ska inte drabbas utan att de har blivit hörda och grundligt utredda. Först när det är gjort kan man dra eventuella slutsatser. Jag tänker ta kontakt med de andra partiernas gruppledare och diskutera en oberoende utredning.

Urban Ahlin var ordförande för socialdemokraterna i Skaraborg tills han blev riksdagens talman 2014. I samband med det avsade han sig sina uppdrag inom partiet.

Här kan du läsa hela Dagens Nyheters granskning: Medarbetare vittnar om talmannens sextrakasserier