Tidigare i sommar berättade vi om SFI-läraren Zainab, som riskerade att bli utvisad. Denna historia har berört många och resulterat både manifestationer och protestlistor. Trots det stora engagemanget utvisades Zainab till Bagdad tillsammans med barnen Hamodi och Miriam under måndagen.

Svårt att få jobb

Familjen går en oviss framtid till mötes i Irak. Väl där är tanken att de ska bo i mammans och pappans hus och Zainab, som är utbildad läkare, tror dock att det kommer att bli svårt att få jobb nu när hon kommer tillbaka till Irak.

I Sverige hade hon fått tillstånd från Socialstyrelsen att göra ett prov i september, för att sedan kunna jobba som läkare här. Hon hoppas nu på att få chansen att göra provet någon gång under nästa år, för att på så vis kunna söka arbetsuppehållstillstånd och ta med sig barnen tillbaka till Sverige.

Mycket oroliga

Vännen Eivor Larsson berättar att familjen var väldigt ledsna över att behöva lämna Sverige.

— De var mycket oroliga och ingen av dem ville åka tillbaka. Särskilt inte lilla Miriam. Hon ville inte släppa mig och vägrade låta mig gå ut genom dörren. Det är så hemskt, så det går inte att beskriva, säger Eivor.