Under valrörelsen hade många partier i Skaraborg problem med sabotage mot valaffischer. Inte minst Sverigedemokraterna, som valde att gå ut med en vädjan till missdådarna att sluta, och lovade att skänka 100 kronor till FN:s flyktingorgan, UNHCR, för varje skylt som fick stå kvar fram till valdagen.

”Vi är självfallet inte de enda som drabbas, men omfattningen för just vårt parti saknar motstycke”, skrev SD:s skaraborgska partidistrikt i ett pressmeddelande.

Hjälpte det mot sabotagen?

– Nej, det hade absolut ingen som helst effekt på antalet nedrivna affischer. Visserligen har vi inte gjort någon exakt räkning än, men efter vad jag hört från mina partikollegor så fortsatte förstörelsen med oförminskad styrka. Ibland flera gånger varje dag på vissa ställen, säger Josef Fransson, distriktsordförande i Skaraborg.

– Valaffischer har åkt ner för alla partier, men för oss har det inte hjälpt att sätta upp dem igen. De har åkt ner igen efter bara några timmar.

Under veckan som kommer ska man sammanställa sin eftervalsanalys.

– Man kan inte låta bli att undra hur det hade gått om vi kunna affischera som alla andra. Om det sen är valavgörande är väl tveksamt. En valrörelse består ju av så mycket annat, säger Josef Fransson.

Hur mycket pengar det blir till UNHCR kommer att meddelas senare.

Annons

LÄS MER: SD:s vädjan mot valsabbet