Annons

Västgötaproducerat går hem

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Låt stil och mode både vara glädje och drömmar

Jag vill börja med att uttrycka en sådan enorm tacksamhet för vad möjligheten att skriva krönikor ger mig. Detta utrymmet som jag får privilegiet att med jämna mellanrum fylla med mina egna ord, tankar och reflektioner och att detta i sin tur sedan leder till helt fantastiska kommentarer, utbyten och möten med er läsare.

Farmor skrev bok om en pojke utan ord

Hur kommunicerar man med ett barn som inte talar och inte lyssnar? Det var en av många frågor som Laila Björnham ville ha svar på när hon fick ett barnbarn som är autistiskt.
– Jag var väldigt nyfiken på gossen och började skriva dagbok om Emils beteenden, olikheter och framsteg. Nu har anteckningarna blivit en bok.

Debatt: Ingen ska behöva dö eller bli skadad på sitt jobb

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete. Det är helt oacceptabelt. Ingen ska riskera att behöva bli sjuk, skadas eller dö på jobbet. De regionala skyddsombuden är viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på arbetsplatser som saknar en egen lokal skyddsorganisation. Deras insatser kan rädda liv.

Förbundsordförande gav lägesrapport på M-årsmöte

När Tidaholmsmoderaterna höll årsmöte på Festvåning 4:an nyligen var det både trångt och trevligt.
Förbundsordförande Johan Abrahamsson var inbjuden gäst och berättade vad som är på gång i förbundet i Västra Götaland.

Kåess tog chansen – MBS derbyvann mot Kyrk

Hoppet lever när det gäller chans till nytt kontrakt i Sydallsvenskan i bowling för BK Kåess från Skara.
Samtidigt ökade chansen för uppflyttning till samma serie ytterligare för Marbodal BS i helgen, medan den minskade något för BK Kyrk.

Hanna Öberg tog VM-brons: "Obeskrivligt"

Efter alla tårar: Hanna Öberg tog Sveriges första medalj på den sista dagen av skidskytte-VM i Antholz när hon blev trea i masstarten.
– Det fanns inget annat än att jag skulle ha den där jävla medaljen, säger hon i SVT.

Vårbeskedet: Första tranan har landat vid Hornborgasjön

Ett säkert vårtecken är här.
Den första tranan har landat vid Hornborgasjön.
– Det är lite dubbla känslor eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Tilda anförde när Oden dam vann viktig seger

Anfört av JEM-aktuella Tilda Lindberg gjorde BK Odens damlag det nödvändiga i lördagens möte med BS Hässle på hemmabanor.
Underförstått: Oden vann denna "måstematch" i allsvenskan och har nu en hygglig chans att rädda nytt kontrakt
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan