Enligt Hanna Wigh har hon, Margareta Larsson och Pavel Gamov ett tekniskt och inte partipolitiskt samarbete i riksdagen. Alla tre har lämnat SD.

— Vi står inte nära varandra ideologiskt. Jag och Margareta kan väl dela en del åsikter i olika frågor, men Pavel står långt ifrån mig, säger hon.

Något parti är inte aktuellt, även om saken diskuterades i medierna när det visade sig att alla tre fortsätter som ”politiska vildar.”

De sökte ekonomiskt kanslistöd tillsammans för att ”få samma förutsättningar som andra riksdagsledamöter”. Ett stöd som de miste när de lämnade partiet eftersom administrativa resurser slussas till ledamöterna via deras partier.

I ansökan om partistöd stod att de hade grundat Sveriges partipolitiskt oberoende lista (SVPOL), men det är alltså inget parti. Detta gjorde att riksdagsförvaltningen avslog deras ansökan.

Annons

”Enligt förvaltningens uppfattning är ju den här grupperingen inte att betrakta som en partigrupp i partistödslagens mening”, säger Anders Norin, chef för ledamotsadminisytrationen vid riksdagsförvaltningen till P3 Nyheter på måndagen.

Hanna Wigh säger att hon inte har tagit del av beslutet och kan inte bekräfta om de kommer att överklaga avslaget till förvaltningsrätten, vilket Pavel Gamel sa till P3 Nyheter på måndagen.

— Det är jättemånga som har hört av sig och var intresserade av det nya partiet sedan de hade läst om det i tidningen, säger Hanna Wigh.

Men en del blev även upprörda, vilket gör att hon vill dementera att det handlade om ett parti.

Bakom varje knapptryckning och beslut i Riksdagen står enligt Hanna Wigh 100 000-tals dokument, remisser och bakgrundsmaterial.

— Det är en inhuman uppgift att sätta sig in i allt detta ensam. Andra ledamöter har tillgång till administrativ personal och det behövs om jag ska kunna utföra mitt arbete här på ett ansvarsfullt sätt

Pengarna från kanslistödet skulle gå till att ”åtminstone” anställa en partisekreterare som de tre i gruppen skulle dela på. Men det blev alltså avslag.