Tidigare i år spelades Skövde, Tibro, Falköping och Mariestads filmer in i projektet Skaraborgshistorier där en kortfilm ska göras om varje kommun i Skaraborg. Historien som blir film i Falköping blir Hallonflickan och filmen från Skövde handlar om banditer på Billingen.

Nu är det dags för nästa inspelningsperiod av Skaraborgshistorier. Denna gång har turen kommit till Götene, Skara, Lidköping och Grästorp.

Filmen om Skara kommer att handla om en kvinna som varit i hetluften det senaste året, nämligen vikingakvinnan Kata från Varnhem.

Annons

Kata gård i Varnhem med Sveriges äldsta rum har blivit ett riktigt välbesökt historiskt besöksmål i området. Det har också gjorts en dokumentär om utgrävningarna vid Kata gård av My Lindberg som följt dem i 15 år. Dokumentären De kristna vikingarna sändes i SVT-programmet Vetenskapens värld i september.

Redan inleds ett nytt filmprojekt om Kata, denna gång en kortfilm som görs av unga filmskapare. Filmen fokuserar på Vikingakvinnan Kata och hennes styre på Katas gård i Varnhem och utspelar sig under 1000-talet. Filmen kommer att handla om vem hon var, hur tyngden av hennes ansvar att driva en gård kändes och hur hennes andlighet väcktes till liv.

Filmens regissör är Alexander Larsson som i våras gick ut Prague Film School. Han arbetar nu som frilansa filmarbetare runtom i landet. Han har skrivit manuset tillsammans med John Lindkvist, amatörskådespelare som nu gör sin debut som manusförfattare.

Inspelningen av Katafilmen sker första helgen i november i Skaratrakterna.

I Götene kommer filmen att handla om Eva Ekeblad, första kvinnan i vetenskapsakademin, som utspelar sig på 1700-talet. Lidköping får en film om häxprocesserna på 1600-talet, där filmen handlar om paret från Örslösa som skulle brännas på bål. Grästorpsfilmen utspelar sig samma århundrade, där handlar det om klockan i Ås som stals av danskarna med försvann genom isen.

Skaraborgshistorier är ett filmprojekt av Studiefrämjandet där John Tornblad och Johan Fågelström från Affekt film är projektledare och producenter. Projektet genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden.