Orsaken till bristen på Levaxin på apoteken är svårigheter med leveranser för distributören Takeda Pharma. De är dessutom nästan det enda företaget som levererar medicin mot sköldkörtelsjukdomar till svenska apotek.

— Flera patienter har rapporterat in att deras apotek har slut på doser. Även om vissa doser finns kvar blir det problem när de som inte får sina normaldoser ska slåss om dessa, säger Anders Palm till Aftonbladet.

Annons

Läkemedelsverket bekräftar att många människor har hört av sig om att det har varit svårt att få tag på sina mediciner. Nästa större leverens av Levaxin är planerad till den 9 januari, enligt Västerbottens-Kuriren.

Anders Palm efterlyser att Läkemedelsverket genomför åtgärder som skulle göra att fler tillverkare kan leverera medicin till apoteken. Då skulle inte samma svårigheter uppstå om tillverkaren som helt dominerar marknaden drabbas av problem.

— I Norge har norska Läkemedelsverket gått in och agerat för att ta in alternativa läkemedel. Det borde ske i Sverige också, myndigheterna måste vakna, säger Anders Palm.

Upp emot en halv miljon svenskar uppges vara ordinerade att använda Levaxin och en stor del av patienterna, cirka 80 procent, är kvinnor.