Björn Pettersson hälsade runt 30 personer välkomna och påminde om att var och en kan lämna in förslag till nästkommande års tisdagsvandringar. I början av nästa år börjar också en kurs i blommor. Kursen leds av Jan Lindholm.

Därefter visade Rolf Olsson, före detta lärare på just Hellidens folkhögskola, bilder från olika resor.

Den första resan gick till vårt grannland Norge och en plats strax söder om Narvik. Där har han tillsammans med några andra verkliga äventyrare utövat bergsklättring.

Annons

Ett av bergen som bestegs såg ut som när man lämnat ett strykjärn stående rakt upp på strykbordet. Man börjar förstås vid bergets fot och den sista så gott som lodräta biten sker med hjälp av diverse rep, kilar och förstås hjälm. Här är det lagarbete på ”hög nivå” i dubbel bemärkelse och definitivt inte någon soloklättring.

Vad får egentligen människor till att utsätta sig för detta? Att hela tiden testa gränser med exempelvis bergsklättring eller maratonlopp. Något svar finns förstås inte. Är det bara spänning? Eller är det kanske det intensivt nära mötet med naturen man söker?

Rolf visade också bilder från en helt annan del av världen - gränslandet mellan Indien, Nepal och Bhutan med ett storslaget Himalaya i bakgrunden. Gripande ögonblicksbilder på extrem fattigdom med människor som lever under minst sagt medeltida förhållanden. Här bor man i hus med jordgolv och försörjer sig på allehanda sätt. Skoputsare, skomakare, grönsaksförsäljare eller teplockare för att nämna några.

Buddismen är människans ledstjärna. Här finns människor som går omkring med små bönekvarnar i händerna. Dessa innehåller goda böner som tros hjälpa till att sprida kärlek och medkänsla ut i världen. Klostren spelar också en stor roll.

Under kvällen såldes lotter och de pengar man fick in på detta sätt gick till ett biståndsprojekt som heter Tibet Charity in Nepal. Rolf är engagerad i detta projekt och intygar att all ekonomisk hjälp tacksamt tas emot.

Vad vore en kväll på slottet utan den traditionella soppan? I år var det faktiskt åttonde året som den serverades. Vad det är för soppa är en väl bevarad hemlighet ända in i det sista. I år var den i alla fall gjord på persiljerot och grytan innehöll hela 16 liter. Där kan man tala om storkök!

Stort tack till Björn och Maiy som ställer upp på detta år efter år!