Zelal Sara Yesildeniz är medlem i socialdemokratiska arbetarpartiet i Tidaholm och sedan 2014 representerar hon partiet i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen. Hon har märkt att det kan vara svårt som kvinna att få sin röst hörd.

— I kommunstyrelsen är vi fyra S-kvinnor och övriga är män. Det är även mansdominerat inom vårt parti. Jag anser att det behövs en kvinnoklubb för att vi ska kunna få ökad jämställdhet och få fler politiska beslut som tas ur kvinnliga perspektiv.

Därför har hon nu tillsammans med bland andra Anna-Karin Skatt, Lena Andersson och Ingela Backman bildat Tidaholms S-kvinnor med förhoppningen att fler kvinnor ska bli politiskt aktiva.

— Det har funnits en kvinnoklubb inom Socialdemokraterna i Tidaholm för några tiotal år sedan och jag tror det är fullt möjligt att vi skulle kunna mobilisera oss igen.

Annons

Den 21 september bjuder S-kvinnor in till en första träff i ABF:s lokaler i kvarteret Manhem.

— Vi riktar oss till kvinnor i alla samhällsgrupper, ung som gammal. Även Fannie Levin och övriga i SSU är med och hjälper oss hitta nya kvinnliga medlemmar. När man väl får ett politiskt uppdrag inom kommunen finns det möjlighet till enskild barnvaktersättning eller barnomsorg på obekväm arbetstid.

Zelal Sara Yesildeniz hoppas också få in nyanlända kvinnor i S-kvinnor.

— Vi har fått många nya medlemmar i partiet som är nyanlända, många av dem var politiskt aktiva i sina forna hemländer. Även icke socialdemokratiska kvinnor är välkomna till första mötet, förtydligar hon.

I dag är det fler män än kvinnor i S i Tidaholm. Sedan 2014 finns en policy att det ska vara varannan man och varannan kvinna på röstsedeln till kommunfullmäktige. Det krävs fem procent av S-rösterna för att bli personvald och därmed få en plats i fullmäktige. Annars är det listans ordning som gäller.

— Vi är fortfarande underrepresenterade. Det var glädjande att se på socialdemokraternas partikongress att det för första gången var fler kvinnor än män bland de 350 ombuden.

Den 11 november genomförs en stor grundutbildning steg I för nya S-kvinnor i Tidaholm.

— Kravet för att få vara med är att man är medlem i socialdemokraterna.