Marie Lager, bosatt i Kungslena, men som till vardags har Skara skolscen som arbetsplats, kontaktade Lars Paulsson på Kulturskolan Smedjan. Hon hade skrivit en projektbeskrivning med temat hem och vad ordet har för betydelse.

Fakta

Fakta om Hem. Dansföreställningen Hem är ett samarbete mellan Kulturskolan Smedjan och kult..

Fakta

Fakta om Hem. Dansföreställningen Hem är ett samarbete mellan Kulturskolan Smedjan och kultur- och fritidsförvaltningen och är samtidigt ett integrationsprojekt. Hem har koreograferats av Marie Lager och kommer att framföras av dansarna Simon Jalnefur Lööf, Carolina Carlson och Joséphine Wistedt. Det blir sju föreställningar med start den 20 februari.

Kulturskolan nappade och det utmynnar nu i en dansföreställning. Simon Jalnefur Lööf, Carolina Carlson, båda från Tidaholm, och Joséphine Wistedt, Stockholm, kommer att framföra Hem sju gånger på dansgolvet i Kulturskolan inför elever i årskurs nio och för de som går på språkintroduktion. Det blir även en offentlig föreställning på sen eftermiddag lördagen den 25 februari

Dansarna ska tolka vad ordet Hem kan ha för betydelse,

Vad är egentligen hem? Vad är det som gör att man känner sig hemma? Är det huset, lägenheten, saker, staden eller platsen? Hur funkar det när man flyttar? Hur gör jag mig hemmastadd? Ja, frågeställningarna är många.

— Det är ett högst aktuellt ämne. Många måste fly och flytta. De har inget val. Vad gör det med mig om jag tvingas flytta ofrivilligt, funderar Lars Paulsson som verkligen köpte idén.

Gjort intervjuer

Marie Lager har såväl intervjuat elever på Hökensåskolan och på språkintroduktionen och sedan koreograferat dansen.

— Jag har fått höra många spännande, intressanta och gripande historier. Många elever ville gärna samtala, jag blev lite chockad av deras vilja att dela med sig.

Man har också engagerat ljudkonstnären Maria Hilmersson Landgren som kommer att ljudsätta dansen.

— Hon har fått mina idéer och filmklipp. Syftet är att skapa en speciell atmosfär och stämning. Syftet har aldrig varit att ha en talad dialog utan på dansgolvet diskuterar dansarna med varandra med sina kroppar, säger Marie Lager.

Lars Paulsson har följt projektet och är nöjd.

— Otroligt roligt att vi själva är med och bygger en produktion. Det har vi inte gjort i samma form förut.

Workshop

Publiken kommer efter föreställningen att få delta i en workshop tillsammans med koreografen och dansarna. Hur upplägget blir är inte helt klart.

Joséphine Wistedt är skådespelare på heltid och är utbildad i fysisk gestaltning. Hon och Marie känner varandra sedan tidigare och det var på det sättet hon nu är i Tidaholm och jobbar.

— Det blir mest teater för min del annars.