Hösten brukar vara högsäsong för vinterkräksjuka. Men det verkar ha dröjt tills nu innan det har tagit fart rejält denna säsong.

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan uts..

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.

Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

— Det har varit en ganska långsam ökning under hösten, men nu har det dragit i gång, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.

Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Säsongen startade redan 19 oktober, men därefter har det varit ganska lugnt.

Förrän sista veckan 2017.

Annons

Nu ligger nivåerna högre än de tre gångna säsongerna, enligt Folkhälsomyndigheten, som hämtar information om antalet inrapporterade fall av virus från landets viruslaboratorier samt antalet sökningar på ordet ”vinterkräksjuka” på 1177.se.

— Vi vill påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare. Det minskar också risken att själv insjukna, säger Lena Sundqvist.

Personer som är magsjuka eller misstänker att de kan bära på smitta, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, bör vara extra noga med handhygienen och bör inte hantera livsmedel som andra ska äta, informerar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Den som är extra känslig som äldre eller de med underliggande sjukdomar eller nedsatt immunförsvar uppmanas söka vård. Det är också viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna där många är samlade, till exempel på skolor, förskolor och andra offentliga miljöer. Pappershanddukar, inte handdukar av tyg, bör användas på arbetsplatser, skola och förskola.

Handsprit biter inte på vinterkräksjukevirus (calicivirus) men kan användas som komplement till handtvätt med tvål och vatten eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka.