Det var under söndagen som den så kallade "Paradisläckan" avslöjade hur bland annat rika svenska medborgare lyckas undvika att betala skatt i Sverige och i stället ser till att registrera inkomster i länder där skatterna är betydligt lägre.

Cecilia Widegren (M), sedan ett par veckor tillbaka skattepolitisk talesperson för Moderaterna, säger att mer behöver göras för att stoppa skatteflykten från Sverige.

Annons

— Under alliansregeringens tid (2006-2014) såg vi till att bredda skatteavtalen med många länder och territorier för att få en ökad transparens. Nu behöver Skatteverket se över ännu fler avtal, säger Cecilia Widegren.

Skatteflykten gör att den svenska staten varje år går miste om stora summor pengar som skulle kunna läggas på den svenska välfärden. Det är främst Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling som har hamnat i blåsväder efter söndagens avslöjande om att han har betalat skatt i Malta och Luxemburg i stället för i Sverige. På en fråga om hur han ser på att de undanhållna skattepengarna påverkar den svenska välfärden svarade han "Vad fan får jag för det?". Ett uttalade som under söndagen och måndagen har blivit hårt kritiserat.

— Jag vill inte kommentera hans uttalande, det får stå för honom. Däremot tycker vi inom Moderaterna att vi ska se på välfärden som något du har mer nytta av och mindre nytta av i olika skeden av livet. Exempelvis är välfärden till stor hjälp när du är ung, gammal eller blir sjuk, säger Cecilia Widegren (M).

Hon vill inte säga om hon har fortsatt förtroende för Leif Östling utan hänvisar till att det är upp till Svenskt Näringsliv att göra den bedömningen. Hon vill dock se att Skatteverkets experter gör en fortsatt granskning av dokumenten från "Paradisläckan".

— Vad jag förstår har inget lagbrott begåtts, men det är politikens ansvar att se över lagar och regler. Skälen till att olika personer väljer att inte betala skatt i Sverige ser säkert olika ut, men det är viktigt att vi ser att vi alla har ett gemensamt ansvar för välfärden, säger Cecilia Widegren (M).