En resa – en paus från vardagen – är något många strävar efter. Men om stressen och oron tar över blir det inte mycket till semester. För att resa smidigt ska man se till att vara förberedd, vara öppen och inte ha så mycket förutfattade meningar om hur en resa egentligen ska vara.

Ticket har delat upp tipsen i tre kategorier: vad man ska tänka på innan avresan, under flygresan och på själva resmålet.

Innan avresan

1. Passet – Vissa länder kräver att det är giltigt minst sex månader efter hemresan, och ibland är det lång kö för att förnya passet.

2. Vaccinering – Se till att alla familjemedlemmar har vaccinerat sig och att man har med sig ett litet reseapotek, med plåster, vätskeersättning m.m.

3. Boka sittplats med vagga/bassinet om du reser med spädbarn.

4. Blanda alla familjemedlemmars kläder i olika väskor. Om ni då skulle bli av med en av väskorna har alla något att ha på sig tills ni lyckas få tag på väskan igen.

5. Låt barnen vara med och välja leksaker som de kan få ta med i handbagaget.

6. Packa ner mycket snacks i handbagaget – fungerar både som sysselsättning eller för att avvärja akut hunger och eventuellt dåligt humör.

Under flygresan

7. Kom till flygplatsen i god tid!

8. Låt barnen springa av sig på flygplatsen. Många flygplatser har till och med en egen lekavdelning.

9. Ha med extra blöjor, våtservetter och ett extra klädombyte – även till föräldrarna.

På resmålet

10. Se till att ha en potatisskalare för att skala frukt med. Burkar med barnmat går däremot att hitta i stort sätt överallt.

11. Uppsök skugga eller var inomhus under dagens varmaste timmar så slipper ni bränna er i solen. Drick även rikligt med vatten.

12. Välj ett barnvänligt hotell. Kanske ett hotell med en egen barnklubb.

13. Var öppen och flexibel! Det kanske inte blir som man tänkt alla gånger.

14. Det är okej om barnen inte får i sig lika näringsrik mat som hemma och äter lite fler glassar än vanligt. Nöjda barn leder till nöjda föräldrar.

15. Sist men inte minst – våga resa utomlands med barn! Det ger minnen för livet.