Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1700-tal i kubik på museet

Den sista helgen i maj passar Västergötlands museum på att erbjuda lite extra av det sköna och nyttiga från 1700-talet och öppnar upp Kråks Herrgård och Forbyn för föredrag, en Bellmankonsert, sömnadskurs och rundvandring. Helgen blir en ren njutning för dem som älskar 1700-talet.

Lördag 26 maj utgör Kråks herrgård arenan för museets 1700-talsprogram. Under dagen bjuds det på en stilhistorisk visning av Kråks herrgård och en grundlig genomgång av 1700-talsdräkter inifrån och ut. Då kan den nyfikne få se hur det som man sällan ser, som till exempel snörliv och strumpor, var sydda och konstruerade. Under eftermiddagen håller historiker Eva Andersson från Göteborgs Universitet ett föredrag om överflödsförordningar för dräkter i 1700-talets Sverige, och dagen avslutas en systuga i västra flygeln där kulturarvspedagog Therese Holmgren lär ut sömnadstekniker.

– Hela dagen är tänkt som en förberedelse inför den historiska maskeradbal som vi kommer att arrangera tillsammans med Skara kommun och Göteborg Baroque på Kråks herrgård i augusti, säger Hanna Eklöf, programintendent på Västergötlands museum.

- Vi kommer att ge handfasta tips på hur man klädde sig på 1700-talet och hur man kan utveckla sin egen maskeraddräkt, fortsätter hon.

Söndag 27 maj är också Mors dag och i år blir temat även denna dag 1700-tal. Då gästas Fornbyn av en av Sveriges främste Bellmantolkare, Martin Bagge, som ger en konsert under eftermiddagen.

– Vi hoppas att det blir så vackert väder att man kan ta med sig sin egen picknickkorg och sitta i gräset och lyssna, säger Hanna, som också uppmanar alla som kan och vill att klä sig så tidstypiskt som möjligt under hela helgen.

- Besökarna kommer denna helg verkligen att kunna gotta sig i interiörer, möbler, dräkter och bakverk till toner av Bellman, avslutar hon.