Sanna Bergström är utbildad inredare. Hon jobbar som mäklarassistent och stylist hos Fastighetsbyrån i Mariestad. Hon har en fingertoppskänsla för personliga detaljer som lyfter inredningen hemma i familjens villa. Exempelvis har hon förvandlat trästubbar till sängbord med hjul, till två av familjens sovrum.

– De är tunga, men användbara och lätta att flytta på, konstaterar Sanna Bergström.

Stilen i huset är i grunden sparsmakad i vita och grå nyanser med inslag av svart och industri. Här blandas en del gamla klenoder, som en nött mörk Amerikakoffert som tillhört Sannas pappas morfar, med nytt.

Själva huset är med tillbyggnader 148 kvadratmeter stort och byggt i etage.

Ett matt stålräcke sträcker sig ner för trappan i hallen ner till källarplanet. Det är Sannas svärfar som svetsat ihop det. I källaren finns ytterligare hundra kvadratmeter som ännu inte renoverats.

I hallen skvallrar ett ventilationsrör i rostfritt, de specialsvetsade räckena och lamporna om en favoritstil, industri, som återkommer på flera ställen i huset. I ett hörn av hallen vilar också en naken gallerförsedd bordslampa på en romantisk pall i mörk sammet.

I huset finns det gott om levande ljus för stämningens skull och det sprakar en hemtrevlig brasa i den öppna spisen. Den värmer den öppna rumsindelningen mellan kök och matplats. Ett långt räcke längs med ett stort matbord sträcker sig som en avdelare mellan matplats och vardagsrummet, som är en tillbyggd del. Vardagsrummet ligger några trappsteg längre ner i markplan.

– Det gör att man kan öppna altandörren och stiga rakt ut i trädgården, säger Sanna Bergström.

Den väggen består av höga fönster som går från tak till golv och nära på suddar ut gränser mellan det som är inne och ute.

I de generösa sofforna trivs bland annat sexåriga dottern Ella, som gärna sitter här och lyssnar på musik.

Pappas hockeytröja pryder väggen ovanför tioårige sonen Måns säng av lastpallar. En hockeyklubba som gjorts om till golvlampa lyser upp rummet. Måns har ett lyxigt rum en halv trappa upp med egen balkong och ett rum i rummet där han kan hänga med sina kompisar.

Ellas rum går i rosa och vitt och här finns utrymme även för hennes samling av dockor.

Sanna och Mattias har varit ett par ända sedan de var 15 och 16 år gamla. De har flyttat runt en hel del på grund av hockeyn och bott både i Nyköping och i Norge.

När Sanna var 21 fick paret sitt första barn, Måns. I samband med det beslöt de flytta hem till Skövde. Första åren bodde de i lägenhet.

– Det här är det första hus som vi själva äger.

Familjen flyttade in i september 2011 och medan den första renoveringen pågick bodde de hos Sannas föräldrar. I november samma år flyttade de in.

– Sanna såg potential i huset redan från början, medan andra var mer skeptiska. Ibland har jag varit tveksam till hennes idéer, men jag har slutat ifrågasätta henne, säger Mattias Gudmundson.

I omgångar har paret tagit sig an rum efter rum. Mattias är utbildad snickare i botten och har jobbat i yrket i 12 år. Idag jobbar han som projektledare på Parkettpartner.

De har gjort hela renoveringen själva. Men också fått mycket hjälp av familjen.

– Vi hittade ett gemensamt projekt som vi båda tycker är väldigt roligt, konstaterar Mattias.

Det gamla köket revs ut förra året och har ersatts av ett modernt kök med vita släta luckor och bänkar som ramar in rummet. Spisen är en nedsänkt vit häll. Det är bara fläkten ovanför som skvallrar om var den är.

– Nyligen plockade vi fram den gamla murstocken, vi putsade bort allt ner till teglet. Oj, vad det dammade, säger Sanna och skrattar.

Den ger ett mjukt varmt intryck åt både hallen och köket.

Den öppna spisen är målad i svart, liksom ett lika brett parti ovanför som sträcker sig hela vägen upp mot taket.

– Det fungerar som en kontrast, den kom fram på ett helt annat sätt.

De hade tänkt ta sig an källarplanet i somras. Men de där regniga dagarna kom aldrig och nu på vintern har familjen fullt upp med barnens hockeyträning och handbollsträning.

– Men vi kommer att bli klara, förr eller senare, säger Sanna och Mattias.

Den som vill kan se mer av huset på Sannas instagram: radmansgatan21.