Annons

Fakta: Falks grav

Falks grav eller Falkens grav finns på Svedmon på Hökensås i Brandstorps socken i Västergötl..

Fakta: Falks grav

Falks grav eller Falkens grav finns på Svedmon på Hökensås i Brandstorps socken i Västergötland. Numer tillhör platsen Habo kommun i Jönköpings län. Där ligger rånaren Jonas Andersson Falk begravd i den glesa tallskogen. På graven finns ett järnkors med inskriptionen "FALK – 1855". Graven har beteckningen RAÄ-nr Brandstorp 1:1 i fornminnesregistret. Sommartid ligger varje morgon nya blommor vid graven. Källa: Wikipedia

I lite drygt ett år har produktionen arbetat med filmen. 
Nu är det snart dags för den stora premiärdagen. 
- Lite nervöst är det, säger producenten Johan Fågelström.
Att sätta ihop en komplett filmproduktion är onekligen ett väldigt tidskrävande arbete och sker definitivt inte i en handvändning. Det ska filmas, granskas och eventuellt ske en omtagning innan såväl regissörer som producenter känner att varenda scen är helt korrekt. Arbetet med den lokalt förankrade dokumentärfilmen "Falks Grav" har pågått i ett drygt år och nu är det snart dags för den stora, efterlängtade premiären. 
- Ja, nu är det snart dags för den dagen som vi har sett fram emot i över ett år. Vad vi har kunnat märka under arbetets gång så har intresset för filmen varit stort, något som bidrar till en positiv känsla, säger producenten Johan Fågelström.Helgen 21-23 februari görs de tre första visningarna på vita duken, två i Tidaholm och en i Hjo. Vid det allra första tillfället, 21 februari, är det dock en sluten tillställning för de som varit engagerade i arbetet med och runt filmproduktionen. Den 16 mars visas filmen på Odeon i Skövde. 
- Premiärkvällen blir en sluten visning med Judith Martinez-Åkesson som konferencier. Statister, skådespelare, sponsorer och alla som har deltagit på något sätt är inbjudna. Det är lite av vårt sätt att tacka dem för arbetet, säger Fågelström och tillägger.
- Under kvällen är det dresscode á 1800-talet, detta för att få till en minnesvärd och genuin premiärkänsla.

Dagen därpå, den 22 februari, är det premiärvisning för allmänheten och den arrangeras i Hjo. Tidaholmarna får chansen att se filmen för första gången den 23 februari på Saga.
- Ja, den 22 och 23 februari är det två premiärvisningar för allmänheten där vi såklart hoppas på fullsatta biografer. Lite nervöst är det samtidigt, allmänheten har förmodligen sin bild klar av hur filmen ska se ut och nu måste vi leva upp till det, säger Fågelström och fortsätter.
- Jag hoppas och tror dock att filmen kommer att uppskattas och att vi klarar av att leva upp till förväntningarna som finns. Det ska bli väldigt spännande att äntligen få visa upp resultatet för allmänheten.