Annons

Ana Porss från Stockholm är författare till en bok som utspelar sig i Härja, Tidaholm. Nu kommer bok två i serien och även tredje boken är på väg.
Varför så förtjust i Skaraborg?
- Mina föräldrar släktforskade för omkring 15 år sedan och fick då höra talas om att vi har en barnamörderska i släkten. Majalisa hade blivit utnyttjad av höga herrar och dömdes till döden efter att hon "tagit sina barn av daga". Hon placerades på Norrköpings tukthus och satt där i elva år, innan hon blev benådad av kungen. Det var en sådan fantastisk historia, att jag var tvungen att skriva om det. Det blev min första roman – Fräls oss ifrån ondo, som kom 2005. Jag tyckte att det var intressant att också skriva om hennes son, August, som överlevde. 

Vad handlar den boken om?
- Det är en fristående fortsättning om skuld och skam, hur det kan gå i arv, men också hur man finner sanning och kärlek. Det är också en roman om tre generationer. Jag berättar om Augusts morfar som placerades vid Vannäs fästning i Karlsborg och stred i Napoleonkrigen och om August pappa majoren, som bodde på Västanå slott utanför Gränna. Men mest handlar det om August. Boken heter Sårade själar och kommer senare i vår.
I kväll kommer du till biblioteket i Tidaholm, vad ska du prata om?
- Jag ska prata om min senaste roman, Livet och kärlekens vatten, som handlar om Axel von Fersens okända dotter. Jag berättar också om mitt researcharbete och hur jag blir inspirerad. 
Då har du gjort en del research i Skaraborg?
- Ja, när jag skulle skriva om Majalisa tog jag bilen och körde runt, knackade på och pratade med folk. Jag var också vid platsen där Majalisas stuga måste ha legat.


Du har skrivit tre böcker, alla historiska romaner, vad är det som lockar med det som hände för länge sedan?
- Det är så otroligt spännande att hitta intressanta personer och händelser, studera miljöer. När jag får skriva om det, är det som om jag var med på den tiden och får lära känna människorna. Det är nästan som jag har tidsmaskin. 
Blir det fler delar i serien om Majalisa?
- Ja, nu jobbar jag med en tredje del. Den handlar om hur släkten hamnar i trakten kring Borås.