Annons

Tidaholmaren Anna Larsson, 32, har många bollar i luften. Hon jobbar både som fotograf, designer, krönikör och konstnär. Sedan 2007 driver hon och kontrollerar själv sitt företag Avanna, hela vägen från idé till färdig produkt. 
För Anna är det viktigt med ett hållbart, ekologiskt och medvetet mode och det prioriteras när hon själv trycker på kläder. Det finns inga gifter i tryckfärgen eller i materialet som kläderna tillverkas.

Efter att ha studerat tre år på konstnärlig utbildning vid Hellidens folkhögskola blev Annas intresse för mode och trender mycket stort. Sedan dess har hon stenkoll på vilket mode som gäller och vårens trender är inget undantag.

- På något oundvikligt sätt kommer pastellfärger alltid tillbaka. Sen har rosa fått ett större genomslag vilket jag är jätteglad för. Idag kan man se rosa på bland annat kappor och den trenden kommer följa med in i höst också. Leopard- och zebramönster kommer också vara poppis i vår. Leopard har hållit i sig de senaste fyra eller fem åren och det är fortfarande en trend.
Men det stannar inte där. 
- Sen kommer även bohemstilen att hålla i sig i vår. Aztekmönster, tribaler, fjädrar och fransar kommer tillbaka både på kläder och på smycken. Grejen med trender är att de alltid får en motpol. Motpolen till bohemstilen kommer att bli metall- och kopparfärger.

Enligt Anna kommer ett säkert plagg i vår att vara collegetröjan.
- Det är ett plagg som går att matcha till allt. Antingen så kombinerar du det till ett par jeans och får en fin vardagsstil eller så går det att kombinera till en kjol och smycken, då blir det mer festligt. Tack vare att det finns så många olika tryck att välja bland går det att hitta en collegetröja som passar alla smaker.

I sminkväg tror Anna att de färgstarka läppstiften kommer att hålla i sig. Är det istället ögonen som ska framhävas har hon ytterligare tips på hur man kan gå tillväga.
- Kör på metallicfärger och mycket mascara. Det handlar om att våga förstärka ögonen. En isblå eyeliner är också grymt snyggt.
Visa sin personlighet
För Anna handlar mode om att visa sin personlighet.
— Livet är för kort för att inte klä sig i det man vill. En trend är ett sätt att leka med sin egen stil, det ska vara roligt. Jag tycker det är viktigt att hitta kärleken till sig själv och det man har på sig.
Och det finns framför allt en sak som alltid är inne.
— Jag tycker att alla ska hitta de kläder som de trivs i, den trenden blir aldrig gammal och funkar alltid bäst. 
Sex and the city
Inspirationskällorna är många, både till designen och till den egna personliga stilen. För Anna kan inspiration komma från filmer, musik, känslor, nostalgi eller favoritserien Sex and the city.
— Utan Sex and the city hade jag till exempel aldrig börjat använda högklackat. Serien är min största inspirationskälla men inte den enda. Jag inspireras även av hippiestilen och glamrocksstilen. 
Avslutningsvis har Anna några tips som tåls att tänkas på när det kommer till trender och mode.
— Hoppa inte på en trend bara för att, köp inte på rea med enda anledning att plagget är nedsänkt och köp inte ett plagg bara för att du ska gå ner några kilon sen. Satsa på att köpa det du gillar och det du kan ha nu.